Χριστούγεννα, η εποχή του «Καρυοθραύστη»! 

Το δημοφιλές μπαλέτο πάνω στις αθάνατες μελωδίες του Τσαϊκόφσκι επιστρέφει στις στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. 

Andrea Tamoni Teatro alla Scala

Εορταστική περίοδος χωρίς τον «Καρυοθραύστη» δεν υπάρχει! Το δημοφιλές μπαλέτο θεωρείται, σε Ευρώπη και σε Αμερική, απαραίτητο συστατικό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το επιβεβαιώσαμε και μέσα στην πανδημία, όταν π.χ. η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, αν και είχε αναστείλει σχεδόν όλες τις παραγωγές της, αποφάσισε να παρουσιάσει τον «Καρυοθραύστη» (από τις 15 Δεκεμβρίου ως τις 3 Ιανουαρίου 2021) λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το κοινό και για τους χορευτές. Τότε η «COVID-safe version» του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι, αν και ήταν sold out, δεν μπόρεσε να δώσει όλες τις παραστάσεις της λόγω των νέων μέτρων για την πανδημία. Ηταν δύσκολες μέρες, όπως όλοι θυμόμαστε… Εφέτος που τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ο «Καρυοθραύστης» επιστρέφει δυναμικά στο Λονδίνο και όχι μόνο.  

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος μάς ξεναγεί σε μερικές από τις σπουδαιότερες σκηνές όπερας και μπαλέτου, στα μεγάλα θέατρα όπου και εφέτος θα ζωντανέψει το παραμύθι της Κλάρας και του ξύλινου στρατιώτη με το τεράστιο θάρρος και τη μεγάλη καρδιά για να φέρει τη χαρά στις ψυχές μικρών και μεγάλων. 

***

Ο άλλος Στίβεν Χόκινγκ 

Ενα από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής μας υπήρξε παράλληλα πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα από όσο παρουσιαζόταν. 

NASA Paul E. Alers

Ο γοητευτικός Στίβεν ήταν η μία μόνο όψη του χαρακτήρα του. Φίλοι, φοιτητές και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον συμφωνούν ότι ήταν αλαζόνας και απερίγραπτα ισχυρογνώμων. Προϊόντος του χρόνου εισέπραττε τα εύσημα για λύσεις που είχαν επινοήσει οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του χωρίς να τους αναφέρει πάντοτε και δεν δίσταζε να αναμειχθεί σε επιστημονικές έριδες. Κατά καιρούς είχε προσβάλει συναδέλφους του, για να απολογηθεί στη συνέχεια. Ανταγωνιστικός μέχρι τελικής πτώσεως, δεν άφηνε τα παιδιά του να τον νικήσουν στο σκάκι. Στο Κέιμπριτζ συνήθιζε να εμβολίζει με το αμαξίδιό του όσα αυτοκίνητα δεν σέβονταν την πρόσβαση στις αναπηρικές ράμπες – αλλά και να πατάει με αυτό τα δάχτυλα των ποδιών όσων δεν συμπαθούσε. Προς το τέλος της κοινής τους ζωής, όταν η μεταξύ τους σχέση είχε πια περιπλακεί και φθαρεί, η πρώτη του σύζυγος, η Τζέιν, τον περιέγραφε ως «άσπλαχνο και εγωιστικό τύραννο». Ο λόγος για τον Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018), τον διασημότερο φυσικό από την εποχή του Αϊνστάιν. 

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Mάρκος Καρασαρίνης φωτίζει λιγότερο γνωστές ή ελάχιστα προβεβλημένες πτυχές ενός βίου στο διεθνές προσκήνιο, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της βιογραφίας του λαμπρού επιστήμονα στα ελληνικά.  

***

Ντίνος Σιωμόπουλος – Στέλλα Γκαντώνα 

Το επιτυχημένο δίδυμο της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του MEGAπου μας κρατά παρέα τα Σαββατοκύριακα φωτογραφίζεται και μιλάει για όλα. 

Ολυμπία Κρασαγάκη

«Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τις φίλες και τους φίλους της εκπομπής για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χωρίς τηλεοπτικές κραυγές. Ο κόσμος ξεκάθαρα πλέον προτιμά έναν ήπιο, νηφάλιο και αποφασιστικό λόγο από τις τηλεοπτικές εντάσεις που κάποτε πράγματι έφερναν υψηλά νούμερα τηλεθέασης» δηλώνει ο Ντίνος Σιωμόπουλος. «Είμαστε δύο ψύχραιμες φωνές, όπως και όλη η ομάδα που δουλεύει για την εκπομπή. Ενημερώνουμε τον κόσμο για ό,τι συμβαίνει χωρίς πολλές φιοριτούρες, χωρίς δραματοποίηση των γεγονότων, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τον αυθορμητισμό μας και με καλή δόση χιούμορ» τον συμπληρώνει η Στέλλα Γκαντώνα. 

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», η Ελένη Κωνσταντάτου συναντά το επιτυχημένο δίδυμο της εκπομπής «ΜEGA Σαββατοκύριακο», οι οποίοι βάζουν τα γιορτινά τους, παίρνουν θέση μπροστά στον φωτογραφικό φακό και στη συνέχεια μιλούν για την εμπιστοσύνη του κόσμου, για τη σχέση τους με την πολιτική και για τη στροφή της ψυχαγωγίας στην ενημέρωση, ενώ κάνουν και τον δικό τους απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει. 

***

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ «Ο κάθε άνθρωπος είναι ναός του Θεού»

Ο επικεφαλής της Πειραϊκής Εκκλησίας μιλάει για το νέο διοικητικό κέντρο της Ι. Μ. Πειραιώς «Μαρινάκειον Μέλαθρον», για την ανάγκη της προσφοράς στον συνάνθρωπο και για την προσωπική του πορεία στον δρόμο του Θεού. 

«Η Εκκλησία είναι σώµα Χριστού που έναν µόνο σκοπό έχει: να µας ανοίξει από εδώ, από τη γη, τις πύλες της βασιλείας του Θεού και να µας καταστήσει όλους ναούς του Αγίου Πνεύµατος – γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ναός του Θεού. Αυτό το κατορθώνει µέσα από τα αγιαστικά της µέσα, τα µυστήριά της, τη διδασκαλία της, το ήθος της, κυρίως όµως µε τον τρόπο υπάρξεώς της που είναι αγιο-πνευµατικός. Προκύπτουσα λοιπόν από τα παραπάνω πραγµατικότητα είναι η διακονία των ενδεών και των εχόντων ανάγκη. Ξέρετε, ο ίδιος ο Χριστός µας έχει πει ότι µπορούµε να τον δούµε µετά την Ανάσταση και την Ανάληψή Του στους ουρανούς στα πρόσωπα των αδελφών Του, των ελαχίστων. Για αυτό λοιπόν η Εκκλησία προσφέρει την αγάπη σε κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη», δηλώνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείµ στο ΒΗΜΑgazino

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη συναντά τον επικεφαλής της Πειραϊκής Εκκλησίας στο διοικητικό κέντρο της Ι. Μ. Πειραιώς, το «Μαρινάκειον Μέλαθρον», ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως και διαρρυθµίστηκε µε δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, εις µνήµην του πατέρα του, Μιλτιάδη, και εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Εκεί ανοίγει τα χαρτιά του για μια σειρά θέματα της επικαιρότητας, μιλάει για το προσωπικό του πνευματικό μονοπάτι και περιγράφει το όραμά του για την επόμενη μέρα.