Την πρώτη φορά, στην κρίση του Oruc Reis, οι Τούρκοι δεν αντελήφθησαν, όσο κι αν προσπάθησαν, τα ελληνικά μαχητικά που πήγαιναν στην Κύπρο τα οποία πέταξαν μάλιστα πάνω από τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Από τότε μόλις ακούν άσκηση «Ευνομία», με τη συμμετοχή ελληνικών (αλλά και γαλλικών) αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας στήνουν καρτέρι στα σύνορα των δύο FIR, μόνον που δεν γνωρίζουν ότι και οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών (οι «αετοί», όπως τους ονομάζουν») παίρνουν τα μέτρα τους. Κάθε φορά διαφορετικά, κάθε φορά το ίδιο αποτελεσματικά (ο βασικός κανόνας άλλωστε της αεροπορικής υπεροχής είναι ότι το όποιο σενάριο κι αν είχε υλοποιηθεί, ποτέ δεν επαναλαμβάνεται).

***
Όταν έχουν ήδη λοκαριστεί από ελληνικά μαχητικά

Ξέρουν λοιπόν και ξεγελούν τους Τούρκους, οι οποίο νομίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο ελληνικά F-16 και ξαφνικά πετάγονται μπροστά τους τέσσερα, καμιά φορά και έξι. Τα βάζουν τα τουρκικά ανάμεσά τους και αρχίζει, όπως θα έλεγε και ο συγχωρεμένος Λουκιανός Κηλαηδόνης, το… ματς. Ο Τούρκοι πιλότοι αρχίζουν, τότε, να συνεννοούνται με τον ασύρματο μεταξύ τους. Τι λένε; «Είναι τέσσερις, τέσσερις, όχι δύο» ή όταν γίνουν ακόμα πιο σκούρα τα πράγματα ακούγεται το «έλα κοντά μου» να λέει ο Τούρκος αρχηγός του σμήνος στον έτερο Τούρκο πιλότο «και μην μιλάς». Και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο με τον Έλληνα πιλότο να τον έχει στην ουρά, ε, τότε προφασίζονται ότι μένουν από καύσιμα και πάμε για προσγείωση, στο Ντόλαμαν. Αν τους αφήσουν τελικά οι ανώτεροί τους να προσγειωθούν εκεί γιατί ο πολλές φορές, τους δίνουν εντολές «παραμείνετε στις θέσεις σας». Αλλά για ποιο λόγο να παραμείνουν στις θέσεις τους; Ήδη είχαν «λοκαριστεί» από ελληνικά μαχητικά.

***
Ξαφνικά εμφανίζεται μια τετράδα ελληνικών F-16…

Δύο περιπτώσεις μία κοντά στο Καστελλόριζο (στα σύνορα με το FIR Λευκωσίας) και η άλλη κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέβησαν τα πιο πάνω περιστατικά. Όλα αυτά στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Ένας κλειστός σχηματισμός τεσσάρων οπλισμένων (με πυραύλους αέρος- αέρος) μαχητικών ελληνικών F-16 εμφανίστηκε ξαφνικά να πετά ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμεύσει με NAVTEX για την άσκηση. Η τετράδα πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος από Κρήτη μέχρι Κύπρο και όταν η τουρκική αεράμυνα το αντιλήφθηκε, τα μαχητικά εμφανίστηκαν στο FIR Λευκωσίας, ανατολικά της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της άσκησης.

Οι Τούρκοι κάπου έχασαν τον προσανατολισμό τους, την συνοχή τους, κάπου πίστεψαν ότι μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση, επέμεναν… μέχρι που ακούστηκε από τον ασύρματο η απεγνωσμένη φωνή για βοήθεια του ενός εκ των δύο τούρκων πιλότων ότι έμενε από καύσιμα….

***
Η καθημερινότητα των παραβιάσεων

Πάντως να ξέρετε ότι καθημερινότητα αποτελεί πλέον η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 11 τουρκικά αεροσκάφη σε περιοχές του κεντρικού, νοτιοανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου και 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Οι πέντε παραβιάσεις έγιναν από F-16 και οι 55 από drones.

***

Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες στα εγκαίνια των σταθμών του Πειραιά

Πάμε τώρα στα εγκαίνια των τριών σταθμών του Πειραιά, που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός και είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, τόσος που έκανε εντύπωση στα μέλη της κυβέρνησης που έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν μετά από τρία χρόνια κυβέρνησης να υπάρχουν τόσες επευφημίες και χειροκροτήματα στον πρωθυπουργό. Υπήρξαν όμως (και λόγο της πολυκοσμίας) πολλά απρόοπτα. Για παράδειγμα:

* Είχε δοθεί «σήμα» (ας το ονομάσω έτσι) οι πάντες (περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού) να εμφανιστούν χωρίς γραβάτα. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνον εμφανίστηκε με γραβάτα, αλλά επέλεξε χρώμα κόκκινο. Πειραιάς σου λέει και Ολυμπιακός, μόνον κόκκινη γραβάτα πάει.

* Την ώρα που έβγαινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον σταθμό, συνέβη ένα απρόοπτο. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, στρυμωγμένη ανάμεσα στον κόσμο, έχασε την ισορροπία της και έπεσε, την ώρα που πλησίαζε προς το μέρος της ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άμεσα ένας άνδρας της ασφάλειας του πρωθυπουργού έσπευσε να την βοηθήσει να σηκωθεί. Ο πρωθυπουργός πλησίασε προς το μέρος της και τη ρώτησε εάν είναι καλά.

* Όποιος καθυστερεί δεν βρίσκει στην εκδήλωση θέση μπροστά. Και δεν πάει να είναι υπουργός ή του Νο2 της κυβέρνησης; Γιατί σας το λέω αυτό; Ε[ειδή είχαν κρατηθεί δύο θέσεις μπροστά για τους Αδωνη Γεωργιάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη οι οποίο καθυστέρησαν (ίσως από την πολυκοσμία). Ο Πρωθυπουργός που είναι συνεπής στην ώρα του, είδε τις άδειες θέσεις και έδωσε εντολή να καλυφθούν πάραυτα.

*Στο παραδοσιακό καφενείο «Στάνη» (κάνει εξαιρετικό ρυζόγαλο) θέλησε ο Πρωθυπουργός να πει έναν καφέ και να συνομιλήσει με τον κόσμο. Αλλά, όπως σας είπα ο κόσμος ήταν πολύ όλοι ήθελαν να του μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του και απλώς χαιρέτησε τον κόσμο και αποχώρησε.

*Καφέ ήθελε να πιει και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά όταν πληροφορήθηκε πως ο Πρωθυπουργός πάει για καφέ για να μην υπάρξουν «ανταγωνισμοί» το ακύρωσε. Αλλωστε όπως φάνηκε και στην εκδήλωση μόνον καλά λόγια είχαν να πουν οι δυο τους.

*Οι τρεις νέοι σταθμοί, Πειραιάς, Μανιάτικα και Δημοτικό Θέατρο, αποτελούν ένα πραγματικό κατασκευαστικό επίτευγμα, είπε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

***

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Δεν πρέπει ούτε να ξαφνιαστείτε, ούτε να ανησυχήσετε όταν ακούσετε πως θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας αναμένεται να αποτελέσουν θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που έχει προγραμματιστεί να γίνει τις επόμενες μέρες, μιας και το όργανο αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή του να συνεδριάζει πιο τακτικά και όχι μόνο ad hoc, ώστε να αξιολογεί όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Αν δεν υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεδρίαση προγραμματίζεται για τα μέσα της εβδομάδας.

***

Η Πρόεδρος που υποδέχθηκε στον κήπο το κοινό

Η ουρά στην οδό Βασιλέως Γεωργίου έφτανε έως τα κτίρια της τουρκικής πρεσβείας. Η προσμονή του κόσμου να επισκεφθεί τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και να συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν μεγάλη. Μεγαλύτερη ίσως ήταν των μικρών παιδιών. Άνοιξαν λοιπόν οι πύλες του Προεδρικού Μεγάρου για τον πανέμορφο κήπο του, που έως τώρα τον θαύμαζαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι πολιτικοί κατά την γιορτή της Δημοκρατίας κάθε 24η Ιουλίου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόταν η ίδια τους επισκέπτες (ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες), με τους οποίους συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με πολλούς από τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα με τους μικρούς συνδαιτημόνες, που έδειχναν εντυπωσιασμένοι από τα αιωνόβια πλατάνια, τις φιλύρες και τα κυπαρίσσια, αλλά και τα δεκάδες πουλιά (ανάμεσά τους και τα θορυβώδη παπαγαλάκια) που βρίσκουν καταφύγιο στα 25 περίπου στρέμματα του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου.

Η Πρόεδρος δέχθηκε πολλά θετικά σχόλια από τους επισκέπτες για την ευκαιρία που παρέχεται και πάλι στο κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτή την πραγματική όαση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα γλυπτά που κοσμούν τον χώρο, όπως της Ναταλίας Μελλά, του Κώστα Βαρώτσου, του Θόδωρου Παπαγιάννη, του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιάννη Παππά, καθώς οι κήποι του Προεδρικού αποπνέουν όχι μόνον έντονο άρωμα τέχνης, παραπέμποντας σε υπαίθρια γλυπτοθήκη, αλλά και πολιτισμού, αφού η Πρόεδρος φρόντισε να ακουστούν άριες από μαθητές του Ωδείου Αθηνών. Όσο για τους πιτσιρίκους που έτρεχαν χαρούμενοι παντού, η Πρόεδρος τους πρόσφερε παγωτά σοκολάτα και βανίλια, μικρά σάντουιτς και βεβαίως δροσερά αναψυκτικά.

***
Δημιουργείται για πρώτη φορά μουσείο… δώρων

Ωστόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζει άλλη μία μεγάλη έκπληξη για το κοινό. Έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο μουσείο μέσα στο Προεδρικό. Όχι δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσείο, αφού τα εκθέματά του αποτελούνται από δώρα που έλαβε ως αρχηγός κράτους. Κανένα δώρο δεν κράτησε για τον εαυτό της όλα θα εκτίθενται στο μουσείο και θα παραμείνουν εκεί ως κληρονομιά στον διάδοχό της στην Προεδρία.

***
Η στάση του ΠαΣοΚ στο μετεκλογικό τοπίο

Συνεδριάζει σήμερα (εκτός απροόπτου) η ΚΟ του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ. Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να περιγράψει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει στο μετεκλογικό τοπίο. Το ερώτημα βεβαίως θα είναι θα ξεκαθαρίσει την μετεκλογική στάση του; Κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, όπως λένε οι πληροφορίες πρόκειται να δώσει το σύνθημα για την εκκίνηση μιας εκλογικής μάχης που ως στόχο έχει την κατάκτηση ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού το οποίο θα του επιτρέψει να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Τι όμως θα πουν οι βουλευτές. Μερικοί από αυτούς εμφανίζονται στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους να έχουν παράπονα ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις ή οι προτάσεις τους για τις κεντρικές αποφάσεις του κόμματος, ότι δεν συνεδριάζουν τακτικά τα κομματικά όργανα και άλλα. Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη και πριν πάρουν τον λόγο οι βουλευτές, ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα παρουσιάσει, με διαφάνειες, τους βασικούς άξονες των προγραμματικών προτάσεων του ΠαΣοΚ.

***
Η απουσία του Περιφερειάρχη

Οι περισσότεροι δεν το είχαν προσέξει, ίσως και να τους είναι παντελώς αδιάφορο. Το πρόσεξαν όμως οι νεοδημοκράτες βουλευτές. Στην τελετή ορκωμοσίας των Ικάρων, όπου παρέστησαν οι Σαμαράς και Αβραμόπουλος (που τα παιδιά τους κάνουν την θητεία τους ως σμηνίτες) δεν εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Οι νεοδημοκράτες λένε πως οι σχέσεις του με τα άλλα στελέχη της ΝΔ δεν είναι οι καλύτερες και ίσως η ΝΔ να αναζητήσει νέο πρόσωπο να στηρίξει στις περιφερειακές -δημοτικές εκλογές.

***
Ο Νταλάρας στον κυπριακό προεκλογικό αγώνα

Ο προεκλογικός αγώνας των Κυπρίων για τις προεδρικές εκλογές μεταφέρεται στην Αθήνα με τους κυριότερους υποψηφίους να συναντούν τον Πρωθυπουργό ή να πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις. Μία τέτοια συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώην διαπραγματευτής για το Κυπριακό (υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ). Η είδηση είναι ότι στη συγκέντρωση παρέστη και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του προς τον κ. Μαυρογιάννη. Μάλιστα του παρέδωσε επιστολή στήριξης, στην οποία αναλύει τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, ευχόμενος κάθε επιτυχία. Τώρα θα πείτε ο Νταλάρας μπορεί αν ψηφίσει στην Κύπρο; Δεν ξέρω εάν έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Νταλάρας έχει κυπριακή ιθαγένεια (και κυπριακό διαβατήριο), την οποία του παραχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση τιμής ένεκεν.