Είναι «σκυλί που γαβγίζει» και άρα δεν πρέπει να τον φοβόμαστε; Ή, πάνω στην ανάγκη του να μην χάσει την «καρέκλα», είναι ικανός να μας κηρύξει τον πόλεμο; Ο λόγος για τον Ερντογάν, ο οποίος, εδώ και αρκετό καιρό, απειλεί, εκφοβίζει και παραληρεί κατά της Ελλάδας.

Έφτασε στο σημείο, μάλιστα, να μας… αφιερώνει λαϊκά τραγούδια της πατρίδας του, για να μας πει ότι «θα έρθει ένα βράδυ ξαφνικά».

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό και προφανές ότι απευθύνεται κυρίως στο ακροατήριο της Τουρκίας – το οποίο υποφέρει από ακρίβεια, ακραία φτώχεια, αλλά και παντελή έλλειψη δημοκρατίας – καθώς τον Ιούνιο του 2023 θα γίνουν εκλογές και ο «σουλτάνος» επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στην εξουσία.

Γι’ αυτό και «ταΐζει» εθνικιστικό «σανό» τα πλήθη, με τη συνδρομή τού ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του κόμματος των κεμαλιστών, που είναι δέκα φορές πιο εθνικιστές από το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Εν τω μεταξύ, απειλεί και υβρίζει σε καθημερινή βάση την Ελλάδα, αλλά όταν ετοιμάζεται να έρθει σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες και να παραστεί σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς συνόδους, αλλάζει τακτική και τείνει χείρα φιλίας μέχρι και στον Νίκο Αναστασιάδη της Κύπρου.

Εξάλου, το «γιοκ» το είπε μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γι’ αυτό και πίστεψε – παραδόξως, με αφέλεια – πως θα συκοφαντούσε την Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο της Πράγας, μπροστά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, και ο Μητσοτάκης θα σκεφτόταν τα… πρωτόκολλα των επίσημων δείπνων και δεν θα του απαντούσε!

Παράλληλα, εκεί που επαναλαμβάνει το στιχάκι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», με το που παίρνει την κατάλληλη απάντηση και εισπράττει τη γενική δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία «δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας».

Και στη συνέχεια, σαν παιδί που το μάλωσαν, παραπονιέται στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι… «κακομαθαίνουν» την Ελλάδα, που είναι η «επιτιθέμενη» και αδικούν την Τουρκία, η οποία αν… «μπουκάρει» στα ελληνικά νησιά, θα το κάνει επειδή θα βρίσκεται σε άμυνα!

Κράτος – ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την παρουσία του στη σύνοδο της Πράγας και τον «θερμό» διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με την συνολική αλλαζονική συμπεριφορά του, που εκνεύρισε μέχρι και τον Τσέχο πρωθυπουργό και οικοδεσπότη της συνόδου, καθώς δεν δίστασε να διακηρύξει τον μεγαλοϊδεατισμό του και εκεί, ο Ερντογάν κέρδισε επάξια για τη χώρα του τον ρόλο του κράτους – ταραξία.

«Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, διαμηνύοντας στον Ερντογάν πως «αν η Τουρκία θέλει πραγματικά να έχει – όπως ισχυρίζεται – μία παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία σχέση που και εμείς θα τη θέλαμε, θα πρέπει πια να έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία».

Παράλληλα, «πάγο» στις βλέψεις της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ έβαλαν η Τσεχία, που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο, αλλά και η Κομισιόν, κατά την συνάντηση των επικεφαλής τους με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει σε κανένα επίπεδο.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο Ερντογάν είχε τριμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου εκεί ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να συζητήσει το «ξεπάγωμα» της ευρωπαϊκής ένταξης της χώρας του και την επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η απάντηση που πήρε, όμως, ήταν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο…

«Δεν είναι συνηθισμένος να παίρνει απαντήσεις ο κ. Ερντογάν»

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε, όμως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν στις ξεκάθαρες απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του δείπνου.

Και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω πως αυτό το, ας μην το πούμε επεισόδιο ας το πούμε ανταλλαγή απόψεων, να λειτουργήσει θετικά. Να υπάρξει μια αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

«Συγκρατώ τη δήλωσή του, ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην εθνική κυριαρχία καμίας χώρας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε εκ νέου τη χώρα μας, απάντησε:

«Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, ήταν αμφίσημη, θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα», τόνισε.

Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Θα συγκρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση, ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση.

»Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Κρίσιμες συνομιλίες Δένδια – Σούκρι για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Εν τω μεταξύ, στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένονται οι κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, από όπου, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, θα καταγγείλουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ένα μνημόνιο, που έχουν ήδη καταγγείλει ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, ενώ ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Κρις Βαν Χόλεν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για προβοκατόρικη ενέργεια της Τουρκίας και ζητώντας κυρώσεις.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους και να ξεκαθαρίσουν ότι αν η Τουρκία υπερβεί συγκεκριμένες γραμμές και παραβιάσει την ΑΟΖ μιας χώρας, θα υπάρξουν επώδυνες οικονομικές ποινές υπό τη μορφή κυρώσεων».

Σειρά έντονων αντιδράσεων υπήρξαν και εντός  Λιβύης, εξάλλου. Ο προέδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και η αρμόδια  Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε είναι παράνομο και άκυρο και, όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής, «δεν αξίζει ούτε το μελάνι, με το οποίο εκτυπώθηκε».

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύονται στην κατάληψη βραχονησίδων

Στο ίδιο πνεύμα το… αλλοπρόσαλλο, πάντως, ο Ερντογάν ετοιμάζει ασκήσεις των ειδικώς δυνάμεων της Τουρκίας, κύριο αντικείμενο των οποίων θα είναι η ρίψη αλεξιπτωτιστών σε βραχονησίδες και νησίδες στο Αιγαίο.

Προς το παρόν, βέβαια, οι ασκήσεις θα γίνουν σε τουρκικές βραχονησίδες, αλλά ο Ερντογάν φροντίζει να στείλει τα «πολεμικά» του μηνύματα και στη δική μας πλευρά του Αιγαίου…