Σε μια περίοδο πένθους δέκα ημερών μπήκε το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών.
Όπως είναι γνωστό, όλα όσα πρόκειται να συμβούν με τη διαδοχή είναι προκαθορισμένα βάσει πρωτοκόλλου, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα διαδικαστικά για την κηδεία της.
«Επιχείρηση Μονόκερως»
Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος έγινε εκτός ανακτόρων, τέθηκε σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας στο Λονδίνο. Το σχέδιο περιλαμβάνει και τις τελετές που θα γίνουν σε όλες τις χώρες που η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα.
Ειδικότερα, προβλέπονται κάποιες τελετές στο Εδιμβούργο, προτού η σορός της βασίλισσας μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο, από τη Σκωτία στο Λονδίνο.
Πιο πριν, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί αρχικά σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο.
Εκεί, αναμένεται να βρεθούν εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, και πολίτες καθώς θα τους επιτραπεί να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας.
Στη συνέχεια, από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς το Λονδίνο και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Οκτώ ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
Το φέρετρο θα υποδεχθεί στο Λονδίνο ειδική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.=
Ακολούθως, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει για οκτώ ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ.