Αύριο, Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα, στη Σιάτιστα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία του εθνικού ευεργέτη Νικόλαου Παπαγεωργίου.

Ο εκλιπών, μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα υπήρξαν δωρητές του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωση του το «Ίδρυμα Παπαγεωργίου», τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συντριβή και επισημαίνει ότι με τη συνεχή προσφορά του, μέσα από δωρεές και χορηγίες, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνία, αποτελώντας παράδειγμα έμπνευσης και μίμησης για όλους.

Γεννημένος στη Σιάτιστα το 1930, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, Γεώργιος, υπήρξε θύμα της Γερμανικής Κατοχής και η απώλειά του ανάγκασε τον ίδιο και τα άλλα δυο ανήλικα αδέλφια του, τον αείμνηστο Λεωνίδα και τον Απόστολο, να ασχοληθούν με το εμπόριο της γούνας αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας.

Η ανιδιοτελής προσφορά του Νικόλαου Παπαγεωργίου στον συνάνθρωπο

Εργαζόμενος ακούραστα, με κόπο και πολλή επιμονή, αναδείχτηκε από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας στη γουνοποιία. Πέρα από την επιχειρηματική του δράση, όμως, διακρίθηκε για την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα, σύστησαν το «Ίδρυμα Παπαγεωργίου» και με τη σημαντική δωρεά τους κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Απρίλιο 2009 καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ενώ μέχρι σήμερα ήταν ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Παπαγεωργίου».

Αναγορεύθηκε από το ελληνικό κράτος σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους, με μέγιστη την απονομή του οφικίου του άρχοντα ακτουαρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.