Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα, τα μέτρα στήριξης, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αλλά και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην τιμή αμόλυβδης στην Ευρώπη, και απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Είναι μια επιλογή που τη συζητούσαμε αρκετό καιρό, αν χρειαζόταν παρέμβαση στο ρεύμα ή στα καύσιμα. Εμείς μειώσαμε την τιμή του ρεύματος με τα μέτρα, και στηρίξαμε το εισόδημα ή δώσαμε απευθείας ενίσχυση στα νοικοκυριά μέσω επιστροφής στο λίτρο. Η τιμή έχει επιστροφή για τους πιο ευάλωτους. Εντείνουμε αυτά τα μέτρα».

«Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν»

Αναφορικά με το πόσο θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, κάθε διαθέσιμο ευρώ θα διατίθεται για να συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης. Για το Fuel Pass δε θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε ανακοίνωση. Αλλά τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί».

«Εκλογές θα γίνουν το 2023»

Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση φοβάται ότι η κόπωση του κόσμου μπορεί να μεταφραστεί σε τιμωρητική ψήφο, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Κυκλοφορούμε στην κοινωνία και ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Είναι βασικό αν δείχνουμε κατανόηση που πρέπει να μεταφράζεται και σε έμπρακτη στήριξη. Έχει σημασία να μη λειτουργούμε παρορμητικά. Έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι ο σχεδιασμός του είναι ανεξάρτητος από τον εκλογικό κύκλο, που είναι συγκεκριμένος για το 2023. Εκλογές θα γίνουν το 2023, το έχει πει ο πρωθυπουργός. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτό το καλοκαίρι να χτίσουμε πάνω στα μέτρα στήριξης και να έχουμε και ένα καλό τουριστικό προϊόν για να έχουμε μια χρονιά – ρεκόρ».

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Οι συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι θετικές. Στο Δημόσιο τομέα μπορούμε να δώσουμε όχι μόνο σύσταση, αλλά και κατευθυντήρια γραμμή. Εκεί θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Σημασία έχει να μην καίμε ρεύμα όταν δε χρειάζεται και να έχουμε εξοικονόμηση είτε από τη θέρμανση είτε από την ψύξη».

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά, και τις τιμές – «φωτιά» των προϊόντων στο ράφι, ο κ. Πέτσας απαντώντας στο αν η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει τελικά στη μείωση του ΦΠΑ, εξήγησε ότι «Όλες οι συζητήσεις κατέληξαν σε πακέτο ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό. Σταθμίστηκαν οι προτεραιότητες και πάρθηκαν οι αποφάσεις. Αν αυτό αλλάξει στο μέλλον, δεν το γνωρίζω. Εδώ είμαστε να τα ξαναδούμε».

Πώς θα στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Νομίζω ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή στηρίζεται ικανοποιητικά με τις παρεμβάσεις. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στήριξης όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, είτε αφορά σε φόρο ακίνητης περιουσίας όπως ο ΕΝΦΙΑ, είτε στο φόρο εισοδήματος. Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία ότι συνεχίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε ένα πακέτο που ελαφρύνει τη δημοσιονομική επίπτωση στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

Πώς θα λειτουργήσει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

«Μέχρι τώρα είχαμε επιδότηση στην κιλοβατώρα, με ένα κόφτη στις 300 κιλοβατώρες στην κατανάλωση που τώρα φεύγει, άρα επεκτείνεται πολύ η στήριξη. Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο και θα δούμε πώς γίνεται ο υπολογισμός και τι επιστρέφεται. Φυσικά θα φανεί στο λογαριασμό», ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Η αβεβαιότητα κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλες τις προβλέψεις»

«Η αβεβαιότητα κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλες τις προβλέψεις. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη γειτονιά μας δύσκολα θα έχουμε μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Οι γεωπολιτικές διαταράξεις προκαλούν εμμέσως ελλείψεις οπότε δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση από το φθινόπωρο. Πάμε συντηρητικά, θεωρούμε ότι η αναταραχή θα υπάρχει για αυτό τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει θα είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Μιλώντας, τέλος, για τα ελληνοτουρκικά, και την αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, έχει μεγάλη σημασία αυτό. Αυτό κάνει σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο αποτροπής η Ελλάδα, με ψυχραιμία. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα διεθνή φόρα. Αυτό μπορεί να ενοχλεί τους γείτονές μας, αλλά οι κανόνες καλής γειτονίας περνούν μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ανεξαρτησίας των γειτόνων».