Στους 26 βαθμούς για ψύξη και στους 19 για θέρμανση αναμένεται να οριστεί ο κόφτης για τα κλιματιστικά στο πλαίσιο των επικείμενων μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Αν ορίσουμε στους 26 βαθμούς»

Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας με έναν τρόπο επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες με τα όσα δήλωσε, καθώς ανέφερε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας αν αυτό οριστεί στους 26 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας μιλώντας το πρωί στον Σκάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στο δημόσιο μέτρα, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συστάσεις

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Ουσιαστικά στο βαθμό που επισημοποιηθεί και ανακοινωθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα ισχύοντα σε Ιταλία και Ισπανία όπου ο θερμοστάτης για τη λειτουργία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια ορίζεται στους 27 βαθμούς για ψύξη και στους 19 βαθμους για θέρμανση, αν και στην Ιταλία επιτρέπονται σε ειδικές συνθήκες το χειμώνα και δύο βαθμοί παραπάνω.

«Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά»

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τέτοιου τύπου μέτρα φωτογραφίζοντάς τα με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό μέγαρο.

«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη σε αυτή την συλλογική προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με μερικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τι άλλο θα προβλέπεται

Επισημαίνεται επίσης ότι εκτός του επερχόμενου κόφτη στα κλιματιστικά για τα δημόσια κτίρια και τις ανάλογες συστάσεις για νοικοκυριά και ιδιωτικό τομέα, επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, παρεμβάσεις σε κτίρια (π.χ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κ.α.), ενώ αναμένεται να ενθαρρύνεται η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο, των Ι.Χ. αυτοκινήτων.