Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του πακέτου στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στις υψηλές τιμές του ρεύματος ήδη ξεκίνησε και στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα δώσει σημαντική ανάσα στο διαθέσιμο εισόδημα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Η αρχή θα γίνει με την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα ακολουθήσει η αύξηση της επιδότησης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή του νέου συστήματος υπολογισμού της τιμής του ρεύματος για όλους από τον Ιούλιο, που θα καλύψει το 80% έως το 90% του επιπλέον κόστους.

Από την άλλη πλευρά στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, που βρίσκονται σε ένα διαρκές ράλι, απόρροια της αύξησης της διεθνούς τιμής του «μαύρου χρυσού» που αγγίζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, καθώς και της διολίσθησης του ευρώ έναντι του δολαρίου, που είναι σήμερα στα επίπεδα του 1,07, έναντι 1,2 που ήταν ένα χρόνο πριν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά πως μπορούν να γίνουν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις και όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δύο είναι τα σημεία τα οποία μπορούν να φέρουν πιο κοντά μία νέα παρέμβαση. Η πορεία των εσόδων του Μαΐου καθώς και των πρώτων ημερών του Ιουνίου, όπως επίσης και τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχει το πρόγραμμα του fuel pass καθώς και η μείωση κατά 15 λεπτά το λίτρο για το diesel κίνησης. Οπότε ότι είναι να γίνει, χρονικά τοποθετείται από τις αρχές Ιουλίου.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης ουσιαστικά προανήγγειλε νέο πακέτο ύψους 800 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ανάλογα με την εξέλιξη των ανωτέρω παραγόντων, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις, με τα σενάρια για το εύρος της παρέμβασης να είναι παραπάνω από ένα. Από την συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος, ίδιου ή σημαντικά αυξημένου, καθώς επίσης και επέκταση της επιδότησης στην αντλία που ισχύει σήμερα για το diesel κίνησης και στην βενζίνη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, ώστε να λάβουν την αποζημίωση έως και 600 ευρώ, από τις επιπλέον χρεώσεις ρεύματος, θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου και οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Την αποζημίωση θα την λάβουν τελικά περισσότεροι, αφού θα υπολογίζεται το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και όχι το φορολογητέο.

Τα χρήματα δικαιούνται όσοι είδαν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό αφορά έκδοση λογαριασμών και όχι περίοδο κατανάλωσης.

Ας δούμε τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, πριν ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass:

1. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

2. Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

3. Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

4. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

5. Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας και να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

6. Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

7. Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

8. Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

• Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

• Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

• Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους

• Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

• Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ