Οι πρώτες συζητήσεις για τη συνεργασία επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Ουκρανία τόσο άμεσα όσο, και κυρίως, κατά την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του πολέμου ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι διερευνητικές επαφές έγιναν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα παρουσία του πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο και αφορούν δύο ζητήματα: άμεσα, την έλευση Ουκρανών εργαζόμενων, που είναι εξειδικευμένοι σε δεξιότητες που αναζητά η ελληνική βιομηχανία προκειμένου να απασχοληθούν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Και αργότερα, όταν λήξει ο πόλεμος, τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ

«Υπάρχει περιθώριο και οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοουκρανικών επιχειρηματικών σχέσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν ακόμα πιο ισχυρή παρουσία στην Ουκρανία εφόσον σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ουκρανία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός. Σημείωσε, δε, την εξωστρέφεια και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που εμφανίζουν πολλές επιχειρήσεις της Ουκρανίας, γεγονός που διευκολύνει τις επιχειρηματικές συνεργασίες την επόμενη ημέρα.

Εντός των ημερών εξάλλου πρόκειται να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στο ΣΒΑΠ που θα προσδιορίσει τα πιθανά πεδία συνεργασίας και θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με τον ΣΒΑΠ, στο πλαίσιο της συνέλευσης ο κ. Σουτένκο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αυξημένης ανταπόκρισης και των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις Ουκρανικές επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν ο ιστός των ιστορικών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Προσέθεσε ακόμη ότι αυτό πρέπει να προηγηθεί κάθε άλλης ελληνικής πρωτοβουλίας, δεδομένων των αναμενόμενων σοβαρών επιπτώσεων από τη συμπεριφορά της Ρωσίας στο ενεργειακό και την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της συνέλευσης ο κ. Μαθιός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των δύο κρίσεων, αυτή της πανδημίας και την ενεργειακή, την οποία χαρακτήρισε ως ανατρεπτική της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς τα αρνητικά της συμπτώματα έκαναν την παρουσία τους αισθητή από τον Σεπτέμβριο 2021 και δεν σταμάτησαν να επιβαρύνουν την παραγωγή μέχρι και σήμερα.

«Το πρόβλημα στην οικονομία», σημείωσε ο κ. Μαθιός, «θα προσλάβει και άλλες διαστάσεις εάν χάσουμε χρόνο και δεν διευκολύνουμε την προσπάθεια των επιχειρήσεων να κρατήσουν σταθερό το κόστος παραγωγής και να συμπληρώσουν με επενδύσεις το επενδυτικό κενό της οικονομίας. Επενδυτικό κενό που συντηρείται λόγω του φόβου του πληθωρισμού και των ανεξέλεγκτων διαστάσεων στο ενεργειακό εάν δεν το τιθασεύουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ