Στο νέο υποστέλεχος του κορωνοϊού και κατά πόσον θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο πανδημικό κύμα, αναφέρθηκε ο ο επιδημιολόγος, επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που μάλλον έχει λίγη παραπάνω μεταδοτικότητα αλλά δεν προβλέπεται να δημιουργήσει κάποια ιδιαίτερη πίεση» εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με το υποστέλεχος BA.5 του Όμικρον, την μία από τις δύο παραλλαγές που επικράτησαν στην Ν. Αφρική το τελευταίο διάστημα, που εντοπίστηκε και στην χώρα μας σε ένα δείγμα από την περιφέρεια Ηπείρου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα , επισήμανε πως τα σχετικά καλά νέα που έρχονται από την Ν. Αφρική, είναι ότι μάλλον δεν πρόκειται για μεγάλο κύμα που βιώνουν αυτή την στιγμή. Φαίνεται μάλιστα πως πάει προς επιπέδωση και δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε εγρήγορση οι Αρχές για την ευλογιά των πιθήκων

Σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων και την έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες εκτός αφρικανικού εδάφους, ο κ. Μαγιορκίνης, τόνισε ότι υπάρχει μια εγρήγορση και επαγρύπνηση. «Είναι η πρώτη φορά που αυτός ο ιός, τον οποίο ξέρουμε τουλάχιστον από το 1958 και ενδημεί στην Αφρική, που προκαλεί μια τέτοια έξαρση στην Ευρώπη σε πολλαπλές χώρες και χωρίς να σχετίζεται άμεσα με κάποια ζώα, γιατί η συνήθης οδός μετάδοσης είναι από μολυσμένα ζώα που έχουν εισαχθεί από την Αφρική» ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ.Μαγιορκίνη, δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως είναι η covid, θέλει πολύ στενή επαφή προκειμένου να μεταδοθεί, με οποιοσδήποτε τρόπο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στενή επαφή με κάποιον άλλον. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι τα έντονα εξανθήματα που ακολουθούν χρονικά τρεις μέρες μετά από εκδήλωση πυρετού, άρα γίνεται πολύ δύσκολο να μην το αναγνωρίσει κανείς.

Δεν φαίνεται να κάνει αερογενή μετάδοση, ότι κάποιος μπαίνει σε έναν χώρο και θα μολύνει 20 άτομα όπως συμβαίνει με την covid, πρέπει να είναι κοντινή επαφή. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο στάδιο μετάδοσης πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλη μετάδοση εκτός Αφρικής.

«Υπάρχουν κάποιοι φορείς που αυτή την στιγμή δεν έχουν πιαστεί από τον έλεγχο, γιατί τα κρούσματα μεταξύ τους δεν είχαν άμεσες σχέσεις, οπότε αυτό χτυπάει ένα καμπανάκι, αλλά δεν βλέπουμε μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα.  Σίγουρα υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών των κρουσμάτων απλά αυτή την στιγμή δεν την καταλαβαίνουμε στο 100%. Χρειάζεται επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να οδηγηθούμε σε ύφεση στο επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο ερώτημα τι μέτρα προστασίας μπορούν να λάβουν οι πολίτες, η απάντηση του κ. Μαγιορκίνη είναι ότι δεν φαίνεται ότι ο μέσος πολίτης να  μπορεί να κάνει κάτι, καθώς δεν είναι ένα νόσημα που θα κολλήσει κάποιος πηγαίνοντας σουπερμάρκετ ή μπαίνοντας στα ΜΜΜ.

Πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί

Πρόκειται για πολύ στενές επαφές. «Για να είμαστε εντός λογικών πλαισίων είναι τελείως εξαιρετικό και δύσκολο να μεταδοθεί στον μέσο πολίτη, αυτό που χρειάζεται είναι οι υγειονομικές αρχές να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν πρόκειται για κάτι που θα απασχολήσει τον μέσο πολίτη» εξήγησε ο ίδιος.

Όσο αφορά το πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος, το πρώτο στοιχείο που ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι προς το παρόν εκτός Αφρικής. «Εντός Αφρικής έχει αναφερθεί πιθανότητα γύρω στο 1% για το συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά θεωρούμε ότι υπερεκτιμά την θνητότητα, γιατί μάλλον δεν έχουν αναγνωριστεί τα κρούσματα, οπότε μιλάμε για 1% στα βαριά περιστατικά. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο, δεν είναι κάτι τελείως ήπιο. Αυτό που θα μας απασχολούσε θα ήταν αν επρόκειτο για το στέλεχος της Κεντρικής Αφρικής που φαίνεται πως η θνητότητα είναι στο 10%» ανέφερε.

Μια τέτοια κατάσταση οι υγειονομικές αρχές θέλουν να την καταστείλουν το δυνατόν συντομότερο, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, καθώς είναι στην αρχή της φάσης της οπότε τα μέτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην αρχή. «Δεν υπάρχει λόγος να μην προσπαθήσουμε να καταστείλουμε αυτή την μικρή επιδημία εν τη γενέσει της, οπότε οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να σταματήσει η κυκλοφορία του ιού εκτός Αφρικής» είπε χαρακτηριστικά.