Για τον γλύπτη Μεμάς Καλογηράτο και την έκθεση που ξεκινά την Πέμπτη 12 Μαίου, έγραψε ο γνωστός συγγραφέας, κριτικός τέχνης και καθηγητής, Μάνος Στεφανίδης.

Οπως τονίζει, «η γλυπτική, η πιο ελληνική τέχνη, είναι στην Ελλάδα και η πιο αδικημένη. Ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος, άγνωστος ευρύτερα παρά το συγκλονιστικό του έργο, είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Ζώντας στην Κεφαλονιά δημιούργησε ένα έργο υψηλής αισθητικής αλλά και βαθιάς, πολιτικής εγρήγορσης. Φόρμα του ο εξπρεσιονισμός, το δράμα του σώματος και θέμα του η πρόσφατη μας ιστορία, τα δράματα αλλά και οι εξάρσεις του τόπου μας.

Είμαι λοιπόν πραγματικά ευτυχής γιατί ταυτόχρονα εγκαινιάζουμε την Πέμπτη στην Αθήνα και στο πλαίσιο του εικαστικού πολύπτυχου «Μεθεόρτια» αφενός την αναδρομική του έκθεση «Τραγική Μούσα» αλλά και παρουσιάζουμε το βιβλίο » Ήφαιστος – Δεσμώτης, Το σπίτι-μουσείο του Μέμα Καλογηράτου στην Κεφαλονιά».


Όπως γράφω ενδεικτικά στο ανωτέρω βιβλίο: Ο Καλογηράτος ξεκινάει από το κλασικό, το πρωτογενές θέμα της γλυπτικής δηλαδή το ανθρώπινο σώμα και το ενδιάθετο το δράμα του για να προχωρήσει σε συνθέσεις στις οποίες το σώμα τεμαχίζεται, παραμορφώνεται, γίνεται ζευγάρι ή ομάδα έτσι ώστε, αβίαστα θα ‘λεγε κανείς, περνάμε από το ατομικό στο συλλογικό και από την προσωπική εξομολόγηση στη συνείδηση της ιστορίας. Στην έκφραση του ανθρώπινου δράματος αλλά και της δικαίωσης του…

Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους των παλιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8 το βράδυ.

Είσοδος ελεύθερη
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μουσικά και θεατρικά δρώμενα.
 
Διάρκεια έκθεσης: Από Πέμπτη 12 Μαΐου έως Κυριακή, 12 Ιουνίου.
 

Λειτουργία: Καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 6 έως 9 μ.μ και Σαββατοκύριακα από τις 11π.μ έως τις 4 μ.μ.