Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να παραγγείλει και να στείλει στην Ουκρανία 10 drones από το νεότερο μοντέλο Switchblade, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κεφαλές καταστροφής τεθωρακισμένων, πέρα από τις παραδόσεις των drones της λιτότερο ισχυρής εκδοχής που είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Την είδηση μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα νέα Switchblade – 600 είναι μέρος της επιπλέον βοηθείας στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 300 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο την Παρασκευή. To νέο μοντέλο των Switchblade έχει δυνατότητα πτήσεις άνω των 24 μιλίων (39 χιλιομέτρων) για 40 λεπτά πριν επιτεθεί στον στόχο.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές πίεζαν εδώ και καιρό για την αποστολή των συγκεκριμένων drones στην Ουκρανία. Μετά και τη σφαγή στη Μπούκα, φαίνεται πως ελήφθη οριστικά  η απόφαση για την αποστολή τους.

Τα Switchblade drones είναι εφοδιασμένα με κάμερες που μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Εκτοξεύονται από σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος, ανοίγουν τα φτερά τους στον αέρα και καταλήγουν να σκάνε πάνω στον εχθρικό στόχο (λειτουργώντας ως αντιαρματικό, για παράδειγμα, πλήττοντας οχήματα ή εχθρικά ραντάρ κ.ά.), εξού και ο χαρακτηρισμός «καμικάζι» που τους έχει αποδοθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικά (Javelin) και αντιαεροπορικά συστήματα (Stinger), πλην όμως όχι μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα έχουν απορρίψει και τα ουκρανικά αιτήματα περί επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την εμπόλεμη χώρα με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση Αμερικανών – Ρώσων και σε έναν Γ Παγκόσμιο.

Δείτε βίντεο

https://youtu.be/nXtVErRyS3M