Να τερματιστούν τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στη χώρα του, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά το βραδινό διάγγελμά του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων στις πόλεις που απελευθερώθηκαν, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

«Παρέχουμε τη μέγιστη πρόσβαση στους δημοσιογράφους στη Μπούκα και σε άλλες χώρες που απελευθερώθηκαν στην Ουκρανία. Σε εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Και ενδιαφερόμαστε να είναι εδώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι. Όσο περισσότεροι γίνεται! Για να δειξουν στον κόσμο τι έχει κάνει η Ρωσία», τόνισε ο Ζελένσκι.

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να καλύψει τα ίχνη των βιαιοτήτων που διέπραξε στη Μπούκα και σε άλλες πόλεις.

«Προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα. Όμως όπως και τότε, δεν θα το καταφέρουν. Δεν θα μπορέσουν να εξαπατήσουν ολόκληρο τον κόσμο», είπε Ζελένσκι.

Επανέλαβε το αίτημά του προς τη Δύση να στείλει περισσότερα όπλα.

«Το τονίζω μια φορά ακόμη: Η Ουκρανία πρέπει να έχει όλο τον απαραίτητο οπλισμό προκειμένου να εξωθήσει τους κατακτητές έξω από τα εδάφη της το συντομότερο δυνατό, να απελευθερώσει τις πόλεις μας. Και εάν είχαμε ήδη αυτά που χρειαζόμαστε, όλα αυτά τα αεροπλάνα, τα άρματα μάχης, τα πυρομαχικά και αντιπυραυλικά, θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους, πρόσθεσε».

7.000 αναφορές στην εισαγγελία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούκα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.