Ο εξόριστος ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή ότι το επόμενο βήμα στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να είναι η εισβολή στις χώρες της Βαλτικής – Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι, στο μυαλό του, ο Πούτιν βρίσκεται σε πόλεμο όχι με την Ουκρανία» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι. «Είναι σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Το είπε αυτό περισσότερες από μία φορές».

Ο Χοντορκόφσκι θεωρούνταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία μέχρι το 2003, όταν, για πολιτικούς, όπως λέει, λόγους, ο Πούτιν τον κατηγόρησε για οικονομικά εγκλήματα και τον φυλάκισε για εννέα χρόνια. Από την απελευθέρωσή του το 2013, ο Χοντορκόφσκι υπήρξες επικριτής του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης Πούτιν.

«Οι προπαγανδιστές του έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τη ρωσική κοινωνία για μια επίθεση στις χώρες του ΝΑΤΟ. Μιλούν συνεχώς γι’ αυτό» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι. «Και αυτή είναι η προετοιμασία της ρωσικής κοινής γνώμης γι’ αυτό».

«Ο Πούτιν τρελάθηκε»

Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο Χοντορκόφσκι προέβλεψε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα έβαζε «ταφόπλακα» στην κυβέρνηση Πούτιν. Στην κυριακάτικη συνέντευξή του, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Πούτιν «τρελάθηκε» καθώς οι Ουκρανοί αντιστάθηκαν στην εισβολή και ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, αν ο Πούτιν αποφασίσει ότι κέρδισε στην Ουκρανία, αυτό δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, ο τελευταίος πόλεμος» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι. «Τα επόμενα βήματα θα είναι οι χώρες της Βαλτικής».

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι οι ΗΠΑ «θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ» και έχει μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.