Η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής των νέων οργανώσεων του κόμματος και των συνέδρων για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Μαΐου σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στο ΠαΣοΚ, γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν ήταν ένα πυροτέχνημα αποσυμπίεσης από την συζήτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών που προκαλεί δυσκολίες στον κεντροαριστερό φορέα.

Ο νέος αρχηγός του ΠαΣοΚ, όπως λέγεται, δεν βαδίζει στα τυφλά. Έχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης και στη φαρέτρα του υπάρχουν κινήσεις, όπως αυτή της δημοψηφισματικής απόφασης για το σύμβολο και το όνομα του κόμματος, ικανές να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς πολιτικούς στόχους και κυρίως τον  στόχο της διαφύλαξης της δυναμικής που υπάρχει και αποτυπώνεται με την διατήρηση της εκλογικής επιρροής, στη σφαίρα του 14%.

Η επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ είναι μια συζήτηση παλιά. Τόσο το όνομα, Κίνημα Αλλαγής, όσο και το σήμα, το «ανεμιστηράκι» όπως το ονόμαζαν, δεν συγκίνησαν ποτέ τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι σημαίες του ΠαΣοΚ ποτέ δεν έλειψαν από καμία κομματική εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ. Στις εκλογές του 2019  ο «πράσινος ήλιος» κυριάρχησε πλήρως και στην προεκλογική περίοδο για την εκλογή προέδρου, τον Δεκέμβριο, οι σημαίες του ΚΙΝΑΛ σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Με το δημοψήφισμα για την επιστροφή στο ΠαΣοΚ, ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να διασφαλίσει ότι και αυτή η εσωκομματική διαδικασία θα έχει συμμετοχή ικανή να δημιουργήσει ένα ακόμα πολιτικό γεγονός.  Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει. Και μια μεγάλη συμμετοχή του κόσμου είναι ικανή να ενισχύσει το μήνυμα της αναγέννησης του κόμματος, της επανασύνδεσής του με την κοινωνία αλλά και της ριζικής ανανέωσης του, καθώς στις νέες οργανώσεις αναμένεται να εκλεγούν πολλά νέα πρόσωπα, νεαρής ηλικίας.

Μια μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία της 8ης Μαΐου, θα βάλει εκ των πραγμάτων ψηλά τον πήχη και στον ΣΥΡΙΖΑ που την ίδια μέρα εκλέγει τα μέλη της κεντρικής του επιτροπής από τη βάση. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Και ήδη, όπως λέγεται,  υπάρχει επικοινωνιακό πλεονέκτημα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η συζήτηση εκείνη την ημέρα μάλλον  θα αφορά την, όπως λέγεται, «την επικύρωση από χιλιάδες κόσμου της επιστροφής του ΠαΣοΚ» και όχι  την εκλογή των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κίνηση, του δημοψηφίσματος για το όνομα και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ ίσως να μην μπορούσε να γίνει αν, προηγουμένως δεν είχαν γίνει κάποιες άλλες κινήσεις. Εδώ και καιρό υπάρχουν συζητήσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των χρεών του ΠαΣοΚ. Οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και η Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπει το αισιόδοξο μήνυμα ότι τα χρέη του κόμματος προς όλες τις τράπεζες θα έχουν ρυθμιστεί τους επόμενους μήνες. Η εμφανής διάθεση της ηγεσίας να κλείσει ένα οδυνηρό κεφάλαιο και τα δημοσκοπικά ποσοστά, αν επιβεβαιωθούν στην κάλπη, δημιουργούν άλλους όρους συζήτησης.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κυβερνήσεις συνεργασίας δημιούργησε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό που όμως δεν φαίνεται να αλλάζουν το σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη.  Τα πάντα θα κριθούν την Κυριακή των εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Στόχος είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Αυτό που θα επιτρέψει στο ΠαΣοΚ να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαμόρφωση του μετεκλογικού σκηνικού. Να μπορεί να επιβάλλει πολιτικές και πρόσωπα.