Σε ένα δίμηνο-φωτιά που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αν θα διατηρηθεί η δυναμική που απέκτησε μετά την εκλογή νέας ηγεσίας έχει εισέλθει το Κίνημα Αλλαγής. Το φρενάρισμα που παρατηρείται στις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, μετά την αρχική αλματώδη άνοδο των ποσοστών του κόμματος, έχει προκαλέσει προβληματισμό και πολλές συζητήσεις, δεν φαίνεται όμως να ανησυχεί την ηγεσία αλλά και πολύπειρα στελέχη του κόμματος. Η σταθεροποίηση της εκλογικής επιρροής στη σφαίρα του 12%-14% θεωρείται απολύτως φυσιολογική και, για όσους επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ελπιδοφόρα.

Πρώτον, γιατί οι εκτιμήσεις των πολιτικών αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη για «δημοσκοπική φούσκα» δεν επιβεβαιώνονται. Και δεύτερον, γιατί το διψήφιο ποσοστό που αποτελούσε τον διακαή πόθο της προηγούμενης και της σημερινής ηγεσίας αλλά και της βάσης της παράταξης δεν αποτελεί πλέον στόχο αλλά βάση εκκίνησης.

Παιχνίδι για τρεις

Οπως χαρακτηριστικά λέγεται, λίγη σημασία έχουν οι πρόσκαιρες αυξομειώσεις των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η παγίωση στην κοινωνία της πεποίθησης ότι τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό έχουν αλλάξει και ότι οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι παιχνίδι για τρεις.

Στην ατζέντα του προέδρου του ΠαΣοΚ εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες. Η αυτο-οργάνωση του κόμματος, η επιτυχής διεξαγωγή του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Μαΐου και η συγκρότηση «ισχυρών ψηφοδελτίων».  Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητο ότι ο κ. Ανδρουλάκης ανακίνησε ένα ζήτημα που αποτελούσε ταμπού για τις προηγούμενες ηγεσίες. Αυτό των οικονομικών του κόμματος, για την ακρίβεια του τεράστιου χρέους προς τις τράπεζες, αποτέλεσμα μιας αλόγιστης διαχείρισης και σπατάλης που υπήρξε μέχρι το 2010.

Νέες προοπτικές

Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, την προηγούμενη Κυριακή, ο νέος αρχηγός έδωσε το σύνθημα για την αυτο-οργάνωση του κόμματος. Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα από την Ημαθία και το κλίμα που συνάντησε ο κ. Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του σε Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους του νομού, χαρακτηρίζεται από τους στενούς του συνεργάτες ως «ενθουσιώδες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λέγεται, ακόμα και μετά τις ομιλίες του κ. Ανδρουλάκη ο κόσμος δεν έφευγε. Παρέμενε μέχρι αργά στους χώρους των εκδηλώσεων σχηματίζοντας πηγαδάκια, συζητώντας για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την παράταξη. Οι προσδοκίες, μετά από την πέτρινη δεκαετία που ακολούθησε τις εκλογές του 2012, είναι υψηλές.

«Στρογγυλές» θέσεις

Παρά το ότι η όλη διαδικασία μοιάζει να έχει περισσότερο οργανωτικά χαρακτηριστικά, δεν φαίνεται να στερείται πολιτικής ουσίας. Ο στόχος είναι να συμβάλει και στη διαμόρφωση του προγραμματικού λόγου του κόμματος, ο οποίος, όπως λέγεται, θα πρέπει να αποκτήσει γωνίες, η κριτική που δέχεται ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι σε αρκετά ζητήματα οι θέσεις του παραμένουν «στρογγυλές».

Στο πλαίσιο αυτό αποδίδεται μεγάλη σημασία στα δύο προγραμματικά περιφερειακά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Το πρώτο, στη Θεσσαλονίκη, θα αφορά την Υγεία και το δεύτερο που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σε πόλη της Δυτ. Μακεδονίας θα αφορά την Ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς το συνέδριο κρύβει μια μεγάλη παγίδα, την αίσθηση ότι θα σημάνει το τέλος του ΚΙΝΑΛ και την επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ, σε ένδοξες αλλά περασμένες εποχές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγα τα στελέχη που έδωσαν την πρέπουσα σημασία στην επισήμανση της κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά» ότι στην πορεία προς το συνέδριο «θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τη συμμετοχή σε κάθε επίπεδο δυνάμεων που δεν ανήκουν στην ιστορική διαδρομή του ΠαΣοΚ, ώστε να μην ακυρωθεί ο πλουραλιστικός χαρακτήρας του κόμματος».

 

Η μαύρη τρύπα

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της, υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, επιτροπής ψηφοδελτίων. Στο γραφείο του κ. Αργύρη, στη Χαριλάου Τρικούπη, δεσπόζει ένας πίνακας με τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής. «Καλά, θα βάλω και έναν πίνακα με όλη την Ελλάδα» λέει χαμογελώντας στους συνομιλητές του, αλλά το προφανές είναι δύσκολο να κρυφτεί. Το Λεκανοπέδιο αποτελεί την εκλογική μαύρη τρύπα του κόμματος, εκεί θα πέσει το μεγάλο βάρος. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Η αδυναμία των ψηφοδελτίων του κόμματος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στην απαίτηση των βουλευτών να είναι φτιαγμένα στα μέτρα τους. Ο κ. Ανδρουλάκης κινείται σε μια εντελώς διαφορετική λογική. Στόχος του είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις πρώτες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα ψηφοδέλτια δεν θα συγκροτηθούν στη λογική της επανεκλογής των βουλευτών ή της εκλογής προσώπων που πρόσκεινται στην ηγεσία του κόμματος.

Τα ψηφοδέλτια

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να συγκροτηθεί ένα μητρώο υποψηφίων που θα αξιολογηθούν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Θα υπάρξει, όπως λέγεται, ένα είδος κομματικού ΑΣΕΠ. Τα ψηφοδέλτια, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, θα είναι ανανεωμένα κατά 50% και το 30%, το λιγότερο, θα είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Στη σύνθεσή τους θα αποτυπώνεται το τρίπτυχο ενότητα – ανανέωση – πολιτική αυτονομία, αλλά υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Η συμμετοχή προσώπων που αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα αλλά δεν στράφηκαν εναντίον του. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί στελέχη όπως ο Νάσος Αλευράς, ο Κώστας Καρτάλης και η Μιλένα Αποστολάκη.

Αισιοδοξία ότι θα κλείσει το θέμα των χρεών προς τις τράπεζες

«Θα πιεστούμε, αλλά το θεωρώ σημαντικό για το νέο πολιτικό κεφάλαιο που έχουμε χτίσει. Μέχρι το συνέδριο όλα τα χρέη μας σε όλες τις τράπεζες θα είναι ρυθμισμένα».
Αυτή η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη εμπεριέχει ένα μεγάλο βαθμό αισιοδοξίας, αλλά είναι ενδεικτική των προθέσεών του να κλείσει ένα οδυνηρό κεφάλαιο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι αποφασισμένος να κρατήσει χαμηλά τις δαπάνες για τη λειτουργία του κόμματος προκειμένου να δημιουργηθεί οικονομικός χώρος που θα επιτρέψει μια «ζωντανή σχέση» με τις τράπεζες.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τις 4 τράπεζες στις οποίες υπάρχουν οφειλές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλά απομένει δρόμος πολύς, οι προσαυξήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που θεωρούνται μη αποδεκτές στο σύνολό τους, έχουν διογκώσει το χρέος.
Ομως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ΠαΣοΚ αναμένει αύξηση των εκλογικών του ποσοστών και κατά συνέπεια του ύψους της κρατικής του χρηματοδότησης που του επιτρέπει να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα από καλύτερη οικονομική θέση. Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται συγκρατημένοι, έχουν στείλει το μήνυμα ότι επιθυμούν ρύθμιση των χρεών, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις των τραπεζών. Υπάρχει πάντως η αισιοδοξία ότι μέσα στους επόμενους μήνες το θέμα αυτό θα έχει κλείσει.