Πολύ σοβαρά φαίνεται ότι εξετάζεται στους κόλπους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως απαραίτητο «πάσο» για δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.

Παρά την αύξηση κρουσμάτων, λόγω της Όμικρον 2, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ ώστε να καθίσταται απαγορευτική η σχετική συζήτηση.

Μάλιστα το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποκάλυψε ότι ίσως και πριν το Πάσχα να καταργηθεί το πιστοποιητικό ως πάσο, λέγοντας, ότι «θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass».

Διαφωνίες

Τη διαφωνία του, ωστόσο, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Πρόσθεσε ότι η άποψή του δε στηρίζεται σε ιδεοληψία αλλά στο ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος.

Ειδικότερα ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα. Επανέλαβε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».

 Το σκεπτικό για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πάντως, εξηγώντας στην ΕΡΤ, το σκεπτικό πίσω από τις συζητήσεις για κατάργηση του πιστοποιητικού, σημείωσε ότι «άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτό μπορεί αργότερα και με νέα ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών, να αλλάξει και να επανέλθει.

Αυτό σημαίνει ότι όλος ο κόσμος, ασχέτως εμβολιαστικής κατάστασης, θα μπορεί να μπει στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων και της εστίασης. «Η χρήση ως πάσου για να μπούμε σε χώρους όπως είναι η εστίαση ή τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, η πιο μεγάλη πιθανότητα για να καταργηθεί είναι στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε «είμαστε στη φάση που θέλουμε να γυρίσουμε σε μια πιο ομαλή κανονική ζωή και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πάνε πιο πίσω. Ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Θα βλέπουμε ανεβοκατέβασμα των κρουσμάτων και κατά καιρούς μια ήπια και πιο διαχειρίσιμη – θεωρούμε προς το παρόν- αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας».