Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν το Κίεβο, ενώ βομβαρδίζουν το Ιρπίν και το Χοστόμελ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι ανατριχιαστικές.

Μάλιστα, βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα αποτυπώνει έκρηξη στο Ιρπίν, την ώρα που επιχειρούν να φύγουν άμαχοι. Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονταν στρατιώτες, δημοσιογράφοι και άμαχοι, ενώ ακούγονται να γαβγίζουν τρομαγμένα σκυλιά.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν τρεις πολίτες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, την ώρα που αποχωρούσαν από την περιοχή, με τους Ρώσους να επιτίθενται σε σημείο εκκένωσης στο Ιρπίν.


Τον γύρο των social media κάνει η συγκλονιστική φωτογραφία με τους Ουκρανούς πολίτες κάτω από άλλη κατεστραμμένη γέφυρα, εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.

Η Ολεξάντρα Μάτιβτσουκ, επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες στην Ουκρανία έχει δημοσιεύσει νέες φωτογραφίες στον λογαριασμό της στο Twitter.

Εικόνες από το Ιρπίν έχει δημοσιεύσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίες επίσης συγκλονίζουν.

Δραματικές στιγμές στο Ιρπίν



Πώς εξελίσσεται η 11η ημέρα του πολέμου

«Η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον»

Οι αρχές στην Μαριούπολη, που είναι πολιορκημένη από ρωσικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να απομακρύνουν τους αμάχους από τις 12:00, της επομένης μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας, λόγω της συνέχισης των έντονων βομβαρδισμών.

Την 11η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η πόλη των 450.000 κατοίκων βρίσκεται υπό «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βαντίμ Μποιττσένκο. Ο αποκλεισμός προκαλεί «χιλιάδες τραυματίες» και επιβεβαιώνει ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον».

Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, φαγητό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η πτώση της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημείο καμπής, επιτρέποντας τη διασταύρωση μεταξύ των στρατευμάτων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα άλλα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και του Χερσώνα, και εκείνων που προέρχονται από το Ντονμπάς.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δείτε ρεπορτάζ του MEGA για την Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στο Κίεβο

Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν επίσης στο Κίεβο, συναντώντας σθεναρή αντίσταση.

Έντονες μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ουκρανική περιφερειακή διοίκηση, ιδίως γύρω από τον δρόμο που οδηγεί στο Ζιτομίρ (150 χλμ. δυτικά του Κιέβου), καθώς και στο Τσέρνιγκοφ (150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας).

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «εξάλειψε» σχεδόν εκατό αεροπλάνα, 778 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα και κατέστρεψε το αεροδρόμιο Starokonstantinov, στα μισά του δρόμου μεταξύ Κιέβου και Λβιβ (δυτικά).

«Ο εχθρός έχει σταματήσει στο Κίεβο και στο Χάρκοβο (…) η κατάσταση (στη χώρα) είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσέι Ρεζνίκοφ.

Ο Ζελένσκι συνομιλεί με τον Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε στο Twitter την Κυριακή ότι μίλησε για άλλη μια φορά τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει «θέματα ασφάλειας», «οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία» αλλά και «τη συνέχιση των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας.

Στις 12:30 ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ισραηλινή διαμεσολάβηση και επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπέντι ξεκίνησε χθες μια προσπάθεια διαμεσολάβησης με επισκέψεις στη Μόσχα και μετά στο Βερολίνο και μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Απειλές Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου».

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης, για πιθανή απώλεια της «κρατικής οντότητας» της Ουκρανίας, εάν οι ουκρανικές αρχές δεν αλλάξουν την πολιτική τους.

Για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων

Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το Σάββατο, το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Νταβίντ Αρακαμία.

Ωστόσο, η πιθανότητα επίτευξης κάποιας συμφωνίας φαίνεται μακρινή.

«Βόμβα» Μπλίνκεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με την Πολωνία, για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε διάστημα 10 ημερών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Νατάλια Γκαβριλίτσα, πρωθυπουργός της Μολδαβίας, κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσουν τη χώρα της να φιλοξενήσει πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με πληθυσμό 2,6 εκατομμυρίων, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 120.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Visa, Mastercard και Paypal αναστέλλουν τις υπηρεσίες στη Ρωσία

Οι αμερικανικοί κολοσσοί πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Οι κάρτες τους που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες δεν θα λειτουργούν πλέον στο εξωτερικό και οι ξένες κάρτες δεν θα ισχύουν πλέον στη Ρωσία.

Το σύστημα πληρωμών PayPal έχει επίσης αναστείλει τις υπηρεσίες του στη Ρωσία.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ζήτησε την Κυριακή από τις τράπεζες να μην δημοσιοποιούν τις οικονομικές τους καταστάσεις.

Οι ρωσικές αρχές εντείνουν όλα τα μέτρα για να περιορίσουν τη φυγή κεφαλαίων και να αποτρέψουν τον πανικό εάν οι τράπεζες ξεμείνουν από ρευστότητα.

Και οι ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι εργάζονται για την έκδοση τραπεζικών καρτών από το κινεζικό δίκτυο UnionPay.

Η Ρωσία φοβάται άνοδο της μαύρης αγοράς τροφίμων

Η Μόσχα ανησυχεί για την εμφάνιση ενός δικτύου μεταπώλησης βασικών προϊόντων διατροφής, με την οικονομία να υποφέρει από την επίθεση των δυτικών κυρώσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε το Σάββατο ότι υποστήριξε τα μέτρα περιορισμού που έχουν υιοθετήσει οι μεγάλοι λιανοπωλητές, χωρίς να δώσει προς το παρόν οδηγίες.

Πάνω από χίλιες συλλήψεις στη Ρωσία

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία συνελήφθησαν σήμερα σε περίπου 30 πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε η ΜΚΟ OVD-Info, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων, σε νεότερη ενημέρωση που έδωσε.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, σχεδόν 10.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώνουν καθημερινά απαιτώντας ειρήνη, παρά τον εκφοβισμό από τις αρχές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα, αυτό το ανεξάρτητο παρατηρητήριο είχε αναφέρει πως πάνω από 559 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 21 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά της απόφασης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info είπε ότι άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βλαδιβοστόκ και της πόλης Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.