Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Υπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι

«Να σιωπήσουν τα όπλα»

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Ο κ. Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Νύχτα κόλασης στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο, σφυροκοπούσαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, όπως καταδεικνύεται από τις μαρτυρίες και τις εικόνες ισχυρών εκρήξεων ακόμα και στο κέντρο της πόλης, τις οποίες μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ουκρανική πρωτεύουσα έζησε μια ακόμα νύχτα κόλασης, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Ρωσίας να βρεθεί σε όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα Πέμπτη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA έκανε λόγο για ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, οι δύο από τις οποίες κοντά στον σταθμό του μετρό Arsenalnaya.

Στα καταφύγια

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, μετέδωσε ότι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήχησαν σειρήνες (όπως μπορείτε ν’ ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί) και οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια.

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι ήταν οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους χωρίς να είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Κατελήφθη η Χερσώνα

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

Συνομιλίες

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημέρων, επήλθε ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Αν και αυτές αναμένονταν να λάβουν χώρα το βράδυ χθες Τετάρτη, όπως άφηναν οι δύο πλευρές να διαρρεύσει, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και μετατέθηκαν για το πρωί σήμερα Πέμπτη.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφθασε στη Λευκορωσία, ενώ η ουκρανική – σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρώσων, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι – βρίσκεται καθ’ οδόν, όπως επιβεβαίωσε το προεδρικό γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οσον αφορά στην τοποθεσία που θα γίνουν, η ρωσική πλευρά διαρρέει την περιοχή Μπελοβέσκαγια Πούσκα, η οποία όμως διαψεύδεται από την ουκρανική.

Ελπίδες…

«Λεπτομέρειες για τον τόπο και την ώρα των συνομιλιών δεν είναι ακόμη διαθέσιμες» δήλωσε, το βράδυ της Τετάρτης, μέλος της ουκρανικής πλευράς που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Μπορεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών να μην ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρος για τον τερματισμό του πολέμου, ωστόσο αναγεννώνται ορισμένες ελπίδες. Κι αυτό διότι ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.