Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, για τη στήριξή της στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος των νέων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ είναι να εμποδίσουν τις εξαγωγές και άλλων λευκορωσικών προϊόντων στην ΕΕ, πέραν αυτών στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν επίσης ολιγάρχες, την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας και θα αποκόψουν τις λευκορωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο.

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε με ανάρτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε ότι το Μινσκ υποστηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «με διάφορους και απαράδεκτους όρους».

Και προσέθεσε πως με τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα (Τετάρτη), «στοχεύουμε εκείνους στη Λευκορωσία που συνεργάζονται για την επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρωσία και Λευκορωσία

Λίγο αργότερα, και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις της Βρετανίας στη Λευκορωσία

Σειρά κυρώσεων επέβαλε και η Βρετανία στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει συμβάλει, υποστηρίξει και διευκολύνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πρώτες κυρώσεις που ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός εξωτερικών, Λιζ Τρας, αφορούν τέσσερις ιδιώτες, αλλά και δύο εταιρείες στρατιωτικού ενδιαφέροντος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι είναι μόνο το πρώτο κύμα κυρώσεων, στα πολλά που θα επακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία επί βρετανικού εδάφους για τους τέσσερις υφυπουργούς άμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Γκιούλεβιτς, Αντρέι Μπερντάικο, Σεργκέι Σιμονένκο και Αντρέι Ζουκ.

Και οι τέσσερις κατέχουν παράλληλα θέσεις-κλειδιά στον λευκορωσικό στρατό, ενώ ο Γκιούλεβιτς θεωρείται ότι ως αρχηγός του επιτελείου του στρατού επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να εγκατασταθούν στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας και να ξεκινήσουν τις επιθέσεις από εκεί.

Aναφορικά με τις εταιρείες, πρόκειται για δύο κρατικές επιχειρήσεις. Η μία (JSC 558 Aircraft Repair Plant) συντηρεί την στρατιωτική αεροπορική βάση Μπαρανόβιτσι, που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός για την εισβολή στην Ουκρανία και η άλλη (JSC Integral) δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ημιαγωγών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Βρετανίδα υπουργός εξωτερικών, Λιζ Τρας, υπογράμμισε ότι «το καθεστώς Λουκασένκο θα υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της απόφασης να βοηθήσει ενεργά την παράνομη εισβολή» και έστειλε μήνυμα ότι «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί».

Οι κυρώσεις έχουν άμεση ισχύ και η Βρετανία είναι η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες που στοχεύει στην Λευκορωσία, ενώ και οι κυρώσεις προς την Ρωσία την τελευταία εβδομάδα ήταν οι σκληρότερες που έχει εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο.