Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα στη Βουλή για στο νομοσχέδιο για την πρόσκτηση των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των τορπιλών, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη σύμβαση για τα Rafale, επιμένοντας στο κόστος, στις αιχμές περί απουσίας σχεδιασμού και στα πυρά για αλόγιστη οικονομική διαχείριση, για να σημειώσει πως δεν ισχύει πάντα ότι απλώς η αγορά ενός εξοπλισμού ενισχύει την άμυνα της χώρας.

«Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Πολύ πρόσφατα απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά και άλλων κρατικών αξιωματούχων παλιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά απάντηση οι δηλώσεις του State Department συνδέθηκαν με την κυριαρχία μας αλλά δεν έκαναν την παραμικρή νύξη για το δικαίωμα στην άμυνα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη, συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό δεν αλλάζει με καμία αγορά οπλικού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά προκρίνοντας τη διπλωματία και τη σθεναρή εξωτερική πολιτική».

Νέα Δημοκρατία: Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΝΔ αναφέρει: «Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».