Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί κυβέρνηση και οικονομία

Οι απανωτές αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και λογαριασμούς πλήττουν επικίνδυνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ εγείρουν και ζήτημα διαθεσίμου εισοδήματος – Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η άνοδος των επιτοκίων σε Αμερική και Ευρώπη – Κλειδί και για τις ελληνικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις το Ουκρανικό

Από τον περασμένο Αύγουστο και εντεύθεν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με μικρές και μεγάλες κρίσεις, με γεγονότα απρόσμενα και με άλλα που την καταδιώκουν ανεξέλεγκτα επί μακρόν, όπως η πανδημία. Τον Αύγουστο του 2021 ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και στην Εύβοια που θόλωσαν το κυβερνητικό αφήγημα και έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εικόνα της στιβαρής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Ακολούθησε η επιδείνωση των πανδημικών συνθηκών, το πλήθος κρουσμάτων και νοσηλειών εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα που κλόνισαν το ΕΣΥ και εκτόξευσαν τον αριθμό των θανάτων, αναιρώντας σχεδόν ολοκληρωτικά το αίσθημα ικανοποιητικής αντιμετώπισης της μάστιγας του κορωνοϊού, που είχε οικοδομηθεί στην πρώτη φάση εισβολής της νόσου στη χώρα.

Στα τέλη του περασμένου έτους ήλθε η υπερμεταδοτική παραλλαγή Ομικρον να οξύνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα, πιέζοντας αφόρητα τα εξουθενωμένα εδώ και καιρό νοσοκομεία. Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να εξελίσσεται το ισχυρό πληθωριστικό κύμα στα ενεργειακά αγαθά, που εκφράστηκε με τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τις υψηλές τιμές των καυσίμων, μεταφέροντας ανάλογη πίεση σε πλήθος αγαθών και κατ’ επέκταση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Κάπου στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το χάος της χιονοκαταιγίδας και το φιάσκο της Αττικής οδού. Εσχάτως μάλιστα βρέθηκε σε απολύτως αμυντική θέση μετά την κυνική ομολογία του άλλοτε υφυπουργού Οικονομικών και νυν δημάρχου Σπάρτης κ. Π. Δούκα για εκμαυλισμό και εξαγορά ψηφοφόρων με σακούλες χρημάτων που διατέθηκαν σε πολίτες της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk