To σχήμα των ιστορικών συνομιλιών της Νορμανδίας θα αναβιώσουν την ερχόμενη εβδομάδα πολιτικοί σύμβουλοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Ουκρανικό και την αυξανόμενη ένταση της Δύσης με τη Μόσχα.

Η συνάντηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου.

Οι δυτικές χώρες εμφανίζονται θορυβημένες με την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και έχουν προειδοποιήσει ευθέως για εκτροχιασμό της κατάστασης και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις προς τη Μόσχα, εφόσον προχωρήσει τελικά σε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Στρατοί και όπλα στην Ουκρανία

Η Μόσχα αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση, όμως δεν αποσύρει τις δυνάμεις της και στις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών απαίτησε εγγυήσεις που αφορούν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, που η Συμμαχία όπως και η Ουάσιγκτον απέρριψαν.

To μέχρι τώρα αδιέξοδο οδήγησε και τη Δύση να τεθεί σε συναγερμό για την προστασία της Ουκρανίας, μάλιστα το πρώτο φορτίο όπλων από τις ΗΠΑ, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, έφτασε σήμερα στο Κίεβο. Όπλα και πυραύλους έχουν ανακοινώσει πως θα στείλουν στην Ουκρανία και άλλες χώρες, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Τα βλέμματα στην τετραμερή συνάντηση

Η τετραμερής θα προσπαθήσει να βρει λύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης και την αποφυγή μιας σύρραξης με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Η Ρωσία ήδη ανακοίνωσε πως την πλευρά της θα εκπροσωπήσει ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Κόζακ.