Με στόχο τη χορήγηση στεγαστικών δανείων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα μέσα στο 2022, ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτίμηση τραπεζικής πηγής, το 2021 έκλεισε με εκταμιεύσεις πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη αυξημένα κατά 50% σε ετήσια βάση, ενώ στη σύγκριση με το 2019 η άνοδος ξεπερνά το 100%.

Για εφέτος, οι σχεδιασμοί των τραπεζών προβλέπουν νέες χρηματοδοτήσεις στην κτηματική πίστη τουλάχιστον 1,20 δισ. ευρώ, καθώς η σχετική ζήτηση από τα νοικοκυριά αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Τα επίπεδα αυτά φυσικά απέχουν …έτη φωτός από τα υψηλά της πρώτης δεκαετίας μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 δόθηκαν από τις τράπεζες περί τα 11,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Ανεξάρτητα από την απόσταση αυτή όμως, το ζητούμενο, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι να συνεχιστεί το θετικό momentum. Εκτιμούν μάλιστα ότι τα νούμερα θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά έως και το 2026, καθώς θα ανακάμπτουν η κτηματαγορά και οι σχετικές με τον κλάδο επενδύσεις.

Τα τραπεζικά επιτόκια

Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί, κατά τις ίδιες πηγές, και ο ουσιαστικός μηδενισμός των επιτοκίων στα απλά καταθετικά προϊόντα. Πλέον, οι έχοντες ρευστότητα που μέχρι πριν λίγα χρόνια απολάμβαναν σίγουρα επιτόκια έως και 5% χωρίς ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο, αναζητούν υψηλές αποδόσεις.

«Το ακίνητο για τους Ελληνες αποτελεί διαχρονικά μία σχετικά ασφαλής επένδυση. Ειδικά σήμερα με την άνοδο των μισθωμάτων, τόσο στις βραχυχρόνιες, όσο και στις μακροχρόνιες διάρκειες, έχει καταστεί για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, εξαιρετικά ελκυστική επιλογή» σημειώνει στέλεχος συστημικού ομίλου.

Προσθέτει δε πώς οι τράπεζες, διαβλέποντας ήδη από το 2018 την ανάκαμψη του real estate, έχουν προχωρήσει στο λανσάρισμα νέων, πιο ασφαλών και ελκυστικών προγραμμάτων.

Σταθερή δόση για πάντα

Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα μισά νέα δάνεια χορηγήθηκαν με σταθερό επιτόκια μεγάλης διάρκειας, ακόμη και για το σύνολο της αποπληρωμής, ενώ σε ορισμένες τράπεζες το ποσοστό αυτό κινήθηκε στη ζώνη του 90%.

Με τα προϊόντα αυτά οι δανειολήπτες διασφαλίζουν ότι η μηνιαία δόση τους σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα όπως το στεγαστικό δάνειο, θα παραμείνει σταθερή για αρκετά χρόνια, ανεξάρτητα από την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Από την άλλη, το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πώς θα κινηθούν τα επόμενα 10-15 χρόνια οι διατραπεζικοί δείκτες EURIBOR.

Άλλωστε ήδη η κουβέντα για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη διετία, έχει ξεκινήσει. Άρα για κάποιον που δεν θέλει να αναλάβει κανένα ρίσκο, τα σταθερά επιτόκια είναι μονόδρομος.

Για 10 έως 30 χρόνια κινούνται σήμερα στην περιοχή του 3% – 4%. Αυτό σημαίνει ότι μια σταθερή δόση για 25 χρόνια μπορεί να ξεκινά από τα 450 ευρώ ανά 100.000 δανείου.

Αντί λοιπόν κάποιος να πληρώνει για τη στέγασή του ενοίκιο 900 ευρώ, έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την εξόφληση ενός δανείου της τάξης των 200.000 ευρώ, με το οποίο θα αποκτήσει το δικό του σπίτι. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος με το 20% στο κόστος αγοράς του.