Για ένα κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 2022 ως προς την εξέλιξη της πανδημίας επιχειρεί να προετοιμαστεί η κυβέρνηση, ποντάροντας σε κάποια πρώτα δεδομένα ως προς την ηπιότερη επίδραση της μετάλλαξης Ομικρον στο σύστημα υγείας.

Τα στοιχεία για τη χαμηλότερη νοσηρότητα της νέας παραλλαγής οδηγούν ωστόσο σε αντιφατικές ανακοινώσεις μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή τους, τα οποία τροποποιούνται με ταχύτητα, προξενούν ερωτηματικά και αναμένουν την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας οι αποφάσεις αναθεωρήθηκαν τρεις φορές, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση κάποιων (ημι)μέτρων από την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης των προτεραιοτήτων, μεταξύ λειτουργίας της αγοράς και προστασίας της δημόσιας υγείας. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε την Πρωτοχρονιά, δεν μπορέσαμε» δηλώνουν σχετικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου.

Η έκρηξη των κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και η αναμενόμενη αύξησή τους σε πρωτοφανή επίπεδα δυσχέραναν τις αποφάσεις ως προς τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μεν σε όλους τους τόνους, ακόμη και διά στόματος Πρωθυπουργού, ότι επιδιώκει τον κατά το δυνατόν έγκαιρο έλεγχο της εξάπλωσης, ωστόσο οι αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών, οι οποίες έγιναν γνωστές στις αρχές της εβδομάδας, προξένησαν πολλές συζητήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή