Η Τουρκία στηρίζει λύση στη βάση δύο κρατών στην Κύπρο και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε o τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του CNN Türk κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Ανώφελες» οι προσπάθειες

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κύπρου, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, ο Ακάρ ανέφερε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για στρατικοποίηση είναι ανώφελες. Εμείς δίνουμε σημασία στη σημαντικότητα του διαλόγου και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτό που έχει ανάγκη.

»Εμείς λέμε ότι αυτό που θέλουμε είναι την ειρήνη. Σε κάθε ευκαιρία μιλούμε για ειρήνη. Εχω διαβιβάσει και στον ομόλογό μου στην Ελλάδα ποιες είναι η προσδοκίες μας. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου.

»Τασσόμαστε επίσης υπέρ του να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί των δύο χωρών σε ευημερία. Δίνουμε σημασία στον διάλογο και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτά που χρειάζεται. Λέμε επίσης ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναμεταδίδουν δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ πως δεν πρόκειται να χαραμίσουν άλλα 53 χρόνια συζητώντας για την ομοσπονδία και ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε ξένες χώρες η ιδέα της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας βρίσκει στήριξη.

«Από τη ρίζα του»

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για αναγνώριση και απήχηση στο εξωτερικό, το ψευδοκράτος έχει κερδίσει καθεστώς μέλους σε αρκετές διεθνείς οργανώσεις και έχει ανοίξει γραφεία αντιπροσωπείας σε πολλές χώρες.

«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του. Εμείς διαπραγματευτήκαμε την ομοσπονδία για 53 χρόνια, τελευταία στο Κραν Μοντάνα είπαμε ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά την ομοσπονδία. Αυτό, κάποτε εγώ το είπα, κάποτε ο Ακιντζί. Πιο μετά μπορεί αυτοί να άλλαξαν την άποψή τους, αλλά εμείς όχι» είπε.

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εδώ και 53 χρόνια δεν θέλει λύση ομοσπονδίας γιατί δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Εάν ήθελαν δεν θα είχαν χαλάσει τη συμφωνία του 1960. Επειδή βλέπουν τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα. Κι εμείς λέμε πλέον ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα».

«Και τα συντάγματα αλλάζουν»

Οσον αφορά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ακόμα και τα συντάγματα αλλάζουν. «Δεν έχει νόημα να επιβάλλουμε κάτι που δεν θα συμβεί, αυτός είναι ο λόγος της κριτικής μας στον ΟΗΕ. Δεν έγινε για 53 χρόνια, υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα;» ανέφερε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, παραπέμποντας σε ομιλία του Ερσίν Τατάρ προ ημερών στο φόρουμ του Τουρκικού Συμβουλίου, είπε ότι έδωσε το μήνυμα πως το ψευδοκράτος «είναι το κάστρο του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, δόθηκε το μήνυμα στη διεθνή πλατφόρμα, σύμφωνα με τον κ. Αλτούν, ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Πηγή: philenews.com