Ήταν εκτενής η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη αυτή που έγινε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει προς την Τουρκία πως βάση για την επίλυση των διαφορών είναι μόνο το διεθνές δίκαιο και τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει καθαρή θέση στο Κυπριακό απορρίπτοντας την τουρκική πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο: «Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής», είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε αμέσως να συμπληρώσει λέγοντας πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει εξαγγείλει για τα Βαρώσια τότε θα κλείσει τα περιθώρια διαλόγου.

***
Έτοιμα για την Τανάγρα τα έξι Rafale

Σας έχω φρέσκα νέα από την Γαλλία και συγκεκριμένα από τη βάση Μερικιάν, κοντά Μπορντό, όπου βρίσκεται η «φωλιά» των Rafale. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και το έκτο Rafale και έτσι συμπληρώθηκε η πρώτη μοίρα αεροσκαφών με τα ελληνικά εθνόσημα πάνω σε αυτά. Παράλληλα συμπληρώθηκε και η εκπαίδευση των τεχνικών αλλά κυρίως και των έξι πιλότων στα Rafale, που πετούν πλέον solo στο γαλλικό ουρανό και περιμένουν πως και πως να έρθουν στην Ελλάδα για να εκπαιδεύσουν και άλλους χειριστές. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι κατηγορηματικός λέγοντας ότι τα έξι πρώτα Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα μέσα στον Ιανουάριο. Ήδη ολοκληρώνονται και οι εργασίες υποδοχής των μαχητικών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπως αποθήκες πυρομαχικών, ανταλλακτικών, συντήρησης και shelters.

***
Το κόψιμο της λαμαρίνας της Belharra

Τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) ελληνική αντιπροσωπεία φεύγει για τα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient της Γαλλίας για να παραστεί (μαζί με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί) στην «κοπή της λαμαρίνας», όπως λένε στο Πολεμικό Ναυτικό της πρώτης φρεγάτα Belharra. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση, η πρώτη φρεγάτα FDI HN (Belharra), θα παραδοθεί το 2025.

***
Πώς και γιατί έγινε ο επαναπατρισμός των εβραϊκών αρχείων

Αποτελεί σημαντική είδηση αυτή που βγήκε από τη συνάντηση Πούτιν- Μητσοτάκη. Αφορά τη συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα των αρχείων των εβραϊκών κοινοτήτων. Είχαν κλαπεί (στη διάρκεια του διωγμού και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων) από τα ναζιστικά στρατεύματα και βρέθηκαν σε ένα βαγόνι από τους Σοβιετικούς. Ολη η ιστορία έχει αρκετό παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως το παραθέτω: Εκείνο που έμαθα είναι ότι το 2014 η ελληνική κυβέρνηση έφθασε πολύ κοντά με τη ρωσική για την παράδοση του αρχείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Αθήνα ήταν πρόθυμη να πληρώσει και τα «φύλακτρα» των αρχείων (που δεν είναι περισσότερο από 80.000 ευρώ). Και επίσης να παραδώσει στη Μόσχα και τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά. Οι Ρώσοι ωστόσο το καθυστερούσαν ζητώντας ως αντάλλαγμα την επιστροφή στη Ρωσία της συλλογής Κωστάκη που φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν εξαίρετο πίνακα της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Μετά ήρθαν οι απελάσεις διπλωματών και εκεί που η υπόθεση χανόταν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης το ξανάφερε το θέμα και το ζήτησε μάλιστα επίμονα σε επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών. Βεβαίως είναι καθαρά θέμα της ρωσικής κυβέρνησης. Εκείνο που έμαθα και επήλθε η ανακοίνωση Μητσοτάκη- Πούτιν είναι τα δύο μουσεία Ελληνικό και Ρωσικό (που φυλάσσονταν τα αρχεία) ήρθαν σε συμφωνία. Να σημειώσω ακόμα ότι οι Ρώσοι παρέδωσαν αρχεία Εβραίων και σε άλλες χώρες (για παράδειγμα στην Ολλανδία και Πολωνία) χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα.

***
Το διήμερο που δόξασαν την ελληνική οικονομία

Υπήρξε ένα διήμερο που έκανε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να το θυμάται σε όλη του ζωή. Και ξέρετε γιατί; Επειδή πήρε τα εύσημα από όλους σχεδόν τους παίκτες για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Ας τους πάρουμε έναν- έναν και μία- μία. Πρώτα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που δήλωσε πως η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά. Εν συνεχεία η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) που και αυτή μέσα στο Eurogroup είπε πολύ καλά λόγια για την Ελλάδα και την οικονομία της. Ακολούθησε ο (Γερμανός) Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος ο οποίος σε δημόσια δήλωσή του είπε ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Σειρά πήρε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι (πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας) που αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Πασκάλ Ντόναχιου επίσης είπε πολύ καλά λόγια για την ελληνική οικονομία και τέλος ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ έμπλεξε το εγκώμιο της χώρας μας λέγοντας ότι «αποτελεί σημείο προσανατολισμού και για εμάς». Αφήστε που ιδιωτικώς μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπαν επίσης καλά νέα για την Ελλάδα. Και ο κ. Σταϊκούρας τώρα καμαρώνει και λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι «άλλη είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό»

***
«Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»

Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε αλλά οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου ασχολούνται τώρα τελευταίως πλέον συστηματικά με την κλιματική αλλαγή φροντίζοντας το περιβάλλον, δημιουργώντας κλίμα. Καθόλου τυχαίο με τα παραπάνω είναι η έκθεση κλιματικής αλλαγής που φιλοξενεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα: Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει στο Μουσείο της Τράπεζας τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care». Η έκθεση περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, εστιάζοντας στη χώρα μας. Συγχρόνως, αποσκοπεί στην ανάδειξη των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον βασική παράμετρο για τη χάραξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.

Οι προσπάθειες μετριασμού και προσαρμογής του φαινομένου έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στους τομείς που τις αφορούν, ως ανεξάρτητοι οργανισμοί που επιτελούν σημαντική δημόσια λειτουργία, δημιουργώντας χρήμα και φροντίζοντας για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «με την έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

***
Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή Πρωθυπουργού

Σε έκτακτη συνεδρίαση θα προχωρήσει, όπως μαθαίνω, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας την ερχόμενη Δευτέρα στις 13 Δεκεμβρίου και θα δώσει το παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ατζέντα της συνεδρίασης θα αφορά την πανδημία και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι ναοί ενόψει των Χριστουγέννων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πλευρών, της εκκλησίας και της κυβέρνησης υπάρχει μια κατ’ αρχήν συνεννόηση και η παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου γίνεται σε μια στιγμή όπου πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ ο κορωνοϊός θερίζει αφήνοντας εκατόμβη νεκρών καθημερινά, ενώ είναι τρομακτική και η πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία.

***

Σύνοδος για τη Δημοκρατία

Στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα διαδικτυακά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειώσω ότι στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία είναι προσκεκλημένες περί τις 110 περίπου χώρες ωστόσο δεν προσκλήθηκαν οι βασικοί γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άφησε εκτός και την Τουρκία.

***
Η ανέλπιστος σύμμαχος της Ελλάδας

Ανέλπιστος σύμμαχος της Ελλάδας αποδεικνύεται η Σλοβακία, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Σλοβάκο ομόλογό του Martin Klus την Τετάρτη στη Μπρατισλάβα. Όπως διαπίστωσε η ελληνική αποστολή, υπάρχει σημαντική σύμπτωση απόψεων των δύο πλευρών σε ζητήματα που η Ελλάδα ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής και ευρωπαϊκής της πολιτικής, όπως το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου. Σημαντική ήταν η σύγκλιση απόψεων και στο κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, με τη Μπρατισλάβα να επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, ενώ μην λησμονείται η έμπρακτη βοήθεια της Σλοβακίας με πυροσβέστες και οχήματα στις φωτιές της Εύβοιας το περασμένο καλοκαίρι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σλοβακία θα αναλάβει την Προεδρία των χωρών του Visegrad το επόμενο έτος, η εμβάθυνση αυτή των σχέσεων με τη Μπρατισλάβα διευρύνει το πεδίο δράσης της εξωτερικής μας πολιτικής και μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ελληνικών θέσεων στην Ευρώπη.

***
Οταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ γυρνά την πλάτη σε 35 εκατ. από την Τουρκία

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ αποκάλυψε ότι απέρριψε μία τέτοια πρόταση αξίας 35 εκατ. δολαρίων, γιατί δεν ήθελε να συνδέσει το όνομά του με μία «κατά καιρούς αμφισβητήσιμη» χώρα, όλοι έσπευσαν να κάνουν υποθέσεις για το ποια είναι αυτή η χώρα. Και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την Τουρκία. «Μου πρόσφεραν 35 εκατ. δολάρια για μιας μέρας δουλειά, για το διαφημιστικό μιας αεροπορικής εταιρείας», είπε ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε συνέντευξή του στον Guardian. «Όμως μίλησα με την Αμάλ για αυτό και αποφασίσαμε ότι δεν αξίζει», πρόσθεσε. Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε ταχθεί υπέρ των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ η γυναίκα του Αμάλ είχε έρθει στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα για τις νομικές διαδικασίες της επιστροφής των γλυπτών.