Η μόνη εισβολή που έχει γίνει στην Κύπρο έγινε από τους Έλληνες το 1963, ισχυρίστηκε προκλητικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι για την επιτυχία της διατήρησης της ειρήνης από τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται ομοφωνία και αυτό ισχύει και για την Κύπρο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

«Θέλω να τονίσω ότι για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει την έγκριση και της τ/κ πλευράς. Θέλω να υπενθυμίσω και αυτό. Η μόνη εισβολή που έγινε στο νησί ήταν το 1963. Άλλωστε από τότε, από το 1963 και μετά η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εγκαταστάθηκε στο νησί» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η αναφορά Μητσοτάκη – Πούτιν

Σημειώνεται πως στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί μια συνεπή και εποικοδομητική στάση και συμμερίζεται τη θέση της Ελλάδας για βιώσιμη λύση στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος για μια λύση που θα στηρίζεται στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Για τα Βαρώσια, αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Στο Κυπριακό τη θέση μας την έχω εκφράσει» επισήμανε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε ότι άλλα, πιο λεπτομερή ζητήματα, θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύνονται και στο μέλλον.