Η Τουρκία συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά.

Αφού μας κατηγορούν ότι παραβιάζουμε την Συνθήκη της Λωζάνης, μιλούν για επεκτατισμό της Ελλάδας.

Σε ομιλία για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε για επεκτατική πολιτική την Ελλάδα, για το ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και… εξοπλίζεται.

Και μετά απ’ όλα αυτά, ο ίδιος αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει διάλογο και καλές σχέσεις γειτονίας.

Και… πυρά προς τις ΗΠΑ

«Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ζούμε προβλήματα λόγω, της  επεκτατική λογικής και απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο που περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη δημιουργία  δήθεν συμμαχιών όπως και από τις επιθετικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Αυτό προκαλεί την αντίδραση των ανθρώπων που διαθέτουν την κοινή λογική. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, που δεν ανταποκρίνεται  σε όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο με καλή διάθεση, παραβιάζοντας και τη Συνθήκη της Λωζάνης, απαντώνται στο τραπέζι και στο πεδίο εντός των ορίων της αμοιβαιότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Παράλληλα με αφορμή τα εξοπλιστικά η Άγκυρα εξαπολύει πυρά κατά των ΗΠΑ, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΚΑΙ, ότι «δώστε μας F-16 αλλιώς θα πάρουμε μαχητικά από αλλού».

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Τούρκου πρόεδρου εναλλακτικές λύσεις είναι τα μαχητικά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Το αίτημα μας για την προμήθεια των F-16 όπως και τον εκσυγχρονισμό κάποιων μαχητικών που διαθέτουμε , έχει σταλεί  στις ΗΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος πώλησης εξοπλισμών σε ξένες χώρες. ΠΙστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα έχουν θετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όμως σε περίπτωση αρνητικής στάσης των ΗΠΑ , η Τουρκία δηλαδή εμείς, στο περιβάλλον  απειλής το οποίο βρισκόμαστε, όπως είναι φυσικό και αναγκαίο θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:

«Γι ᾽αυτό τα συστήματα των S-400 δεν αγοράστηκαν ως πρώτη επιλογή αλλά από ανάγκη. Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες μας για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης»

Για την συμφωνία Κατάρ – Κύπρου

Την ίδια ώρα, τουρκική εφημερίδα Κarar χρησιμοποιεί ειρωνικό τίτλο για τη Συμφωνία Κατάρ- Κύπρου.

«Και εσύ αδερφέ;» σημειώνει σκωπτικά.

Mετά την υπογραφή -σύμφωνα με την εφημερίδα- η Τουρκία δεν αντέδρασε στη Συμφωνία Κατάρ- EXXON-Kύπρου, παρά μόνο ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια πτήσης.