Δέκα δισεκατομμυριούχοι είδαν την καθαρή περιουσία τους μέσα στο 2021 να μειώνεται κατά 152 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, σύμφωνα με το Forbes.

Οι περισσότεροι «χαμένοι» ζάπλουτοι προέρχονται από την Κίνα, συγκεκριμένα οι έξι στους δέκα και αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των κλιμακούμενων ρυθμιστικών ελέγχων από την κινεζική κυβέρνηση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως την μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια των κινεζικών αρχών προκάλεσε απότομες μειώσεις στην αξία μετοχών που με τη σειρά τους οδήγησαν στην «εξαφάνιση» εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αξία από τις κινεζικές εταιρείες.

Οι μετοχές του κολοσσού του Διαδικτύου Pinduoduo είχαν χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ οι μετοχές του Ομίλου Alibaba υποχώρησαν σχεδόν 50% την ίδια περίοδο. Αυτές οι εταιρείες και άλλες αντιμετωπίζουν μια σειρά από αυστηρούς νέους κινεζικούς νόμους και πρόστιμα που συνδέονται με την ασφάλεια δεδομένων και τις μονοπωλιακές πρακτικές. Οι ιδρυτές αυτών των δύο εταιρειών έχασαν περισσότερο πλούτο από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του 2021, με τον Κόλιν Ζενγκ Χουάνγκ (φωτό δεξιά) της Pinduoduo να έχει χάσει 40,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως τις 10 Δεκεμβρίου και τον πρώην επικεφαλής της Αlibaba, Τζακ Μα (φωτό αριστερά) να έχει απωλέσει 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι –οι οποίοι ηγήθηκαν στην αύξηση του πλούτου το 2020– είναι μόλις 4% πλουσιότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο συνολικά, σε σύγκριση με μια άνοδο 60% πέρυσι.

Μια άλλη ανησυχία για τους Κινέζους επενδυτές είναι η εξελισσόμενη μεγάλη κρίση στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την χρεοκοπία καθώς έχει συσσωρεύσει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ιδρυτής της Evergrande, Χούι Κα Γιάν (φωτό κέντρο) έχασε 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, και κατατάσσεται στους μεγαλύτερους χαμένους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Δεκεμβρίου, από 36 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2019. Επίσης, «χαμένοι» είναι: ο Ζιανγκ Γιονγκ, ένας μεγιστάνας του hotpot με έδρα τη Σιγκαπούρη που έχασε το 68% της περιουσίας του. Ο Άντονι Χσιε, ένας Αμερικανός μεγιστάνας στεγαστικών δανείων που ήταν για (πολύ) μικρό χρονικό διάστημα ένας από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη πριν χάσει 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχο λιανικής πώλησης ενδυμάτων Ταντάσι Γιανάι, του οποίου η επιχείρηση Uniqlo βρέθηκε στη δίνη πολλών διεθνών σκανδάλων.

1.Κόλιν Ζενγκ Χουάνγκ (Pinduoduo)

Χώρα: Κίνα

Απώλειες: 40,2 δισ. δολάρια

Περιουσία: 22,4 δισ. δολάρια

2. Τζακ Μα (Alibaba)

Χώρα: Κίνα

Απώλειες: 21,4 δισ. δολάρια

Περιουσία: 37 δισ. δολάρια

3. Χούι Κα Γιαν (China Evergrande)

Χώρα: Κίνα

Απώλειες: 18 δισ. δολάρια

Περιουσία: 9,1 δισ. δολάρια

4. Ζανγκ Γιονγκ (Haidilao)

Χώρα: Σιγκαπούρη

Απώλειες: 15,9 δισ. δολάρια

Περιουσία: 7,6 δισ. δολάρια

5. Ταντάσι Γιανάι (Fast Retailing)

Χώρα: Ιαπωνία

Απώλειες: 14 δισ. δολάρια

Περιουσία: 30,4 δισ. δολάρια

6. Λέι Τζουν (Xiaomi)

Χώρα: Κίνα

Απώλειες: 14 δισ. δολάρια

Περιουσία: 16,3 δισ. δολάρια

7. Μασαγιόσι Σαν (Softbank Group)

Χώρα: Ιαπωνία

Απώλειες: 13,6 δισ. δολάρια

Περιουσία: 25,1 δισ. δολάρια

8. Ντάνιελ Γκίλμπερτ (Rocket Companies)

Χώρα: ΗΠΑ

Απώλειες: 13,2 δισ. δολάρια

Περιουσία: 29,6 δισ. δολάρια

9. Ζανγκ Μπανγκσίν (TAL Education)

Χώρα: Κίνα

Απώλειες: 11,3 δισ. δολάρια

Περιουσία 1,2 δισ. δολάρια

10. Ζονγκ Χουιτζουάν (Hansoh Pharmaceutical)

Χώρα: Κίνα

Απώλειες: 10,4 δισ. δολάρια

Περιουσία: 10 δισ. δολάρια

Πηγή ot.gr