Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί στις 12 Ιανουαρίου 2022 η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κ. Γκερβάλα θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη, η ατζέντα της οποίας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Η επίσκεψη της κοσοβάρας αξιωματούχου στην χώρας μας είναι ανταποδοτική αυτής που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Πρίστινα τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, ο κ. Δένδιας, είχε ανακοινώσει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, με το «Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων» του Κοσόβου στην Αθήνα να μετατρέπεται σε «Γραφείο Συμφερόντων».

Σερβική ενόχληση

Η αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας – Πρίστινας είχε προκαλέσει ενόχληση στο Βελιγράδι. Εντούτοις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η σερβική διπλωματία διέπεται από την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει -τουλάχιστον άμεσα- την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η χώρα μας είναι ένα από τα πέντε, μαζί με Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης χώρας των Δυτικών Βαλκανίων.

Διάφοροι αναλυτές θεωρούν ότι οι σχέσεις Αθήνας – Πρίστινας επηρεάζονται, θετικά ή αρνητικά, από την διακύμανση των ελληνοαλβανικών. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο «Βήμα» ότι για την Αθήνα οι σχέσεις με το Κόσοβο είναι αυτόνομες. Ωστόσο, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, η ύπαρξη κακού κλίματος στα ελληνοαλβανικά δεν βοηθά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.