Το βραβείο The Safety Award, των Lloyd’s List Greek Shipping Awards έλαβε η Capital Ship Management συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο 152 ανθρώπινων ζωών από το δεξαμενόπλοιο «Aristofanis» του στόλου της, αλλά και για τα συνολικά επιτεύγματα της στα θέματα ασφαλείας.

Παρουσιάζοντας το σκεπτικό βράβευσης της Capital από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης απονομής των βραβείων Lloyd’s List Greek Shipping Awards που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, Nigel Lowry και Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, ανέδειξαν  την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης 152 μεταναστών από το δεξαμενοπλοίο Aristofanis της Capital και πρόσθεσαν ότι η εταιρεία έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε θέματα ασφαλείας ενώ έχει συμβάλλει με τα πλοία της στη διάσωση περισσότερων από 500 ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Γεράσιμος Καλογηράτος

διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners τόνισε μεταξύ άλλων ότι το βραβείο ανήκει στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του Aristofanis , που ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περισσότερων από 150 ανθρωπίνων ζωών. Πρόσθεσε ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής στη θάλασσα και τη στεριά είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Capital Ship Management. Tα πλοία της εταιρείας σπεύδουν σε βοήθεια ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα χωρίς δεύτερες σκέψεις και για τον λόγο αυτό έχουν διασώσει περισσότερες  από 500 ανθρώπινες ζωές σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επισημαίνεται ότι ο εντοπισμός η διαχείριση και εν τέλει η εξάλειψη των κινδύνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την Capital Ship Management.

Παράλληλα, η Capital έχει δεσμευτεί για την καθιέρωση υψηλών τεχνικών και λειτουργικών  πρότυπων ασφάλειας στα πλοία και στις δραστηριότητες του προσωπικού της τόσο επί του σκάφους όσο και στην ξηρά. Η ανθρώπινη ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, έχει το προβάδισμα στην ιεράρχηση των καθηκόντων της Capital , παράλληλα με τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Στόχος της είναι να διεξάγει τις δραστηριότητές της με τρόπο που να προστατεύει την ασφάλεια των εργαζομένων και όλων των ατόμων που εμπλέκονται στη λειτουργία της, των πελατών της και να προλαμβάνει τα ατυχήματα.

Η Capital:

• Παρακολουθεί διαρκώς τις επιδόσεις ασφάλειας της εταιρείας μέσω συγκεκριμένων βασικών δεικτών απόδοσης (Key Performance indicators) και δεσμεύεται για συνεχή βελτίωση.

• Διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω μιας προσέγγισης βασισμένης στην ανάλυση των κινδύνων, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας.

• Η Capital συμμορφώνεται με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, κανόνες, κανονισμούς και τα πρότυπα του κλάδου και εφαρμόζει πολιτικές για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων των ατόμων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της. Η υγεία και η ασφάλεια θεωρείται αναπόσπαστο μέρος των λειτουργιών της για το λόγο αυτό έχει ένα καθιερώσει ένα Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Απόδοσης (Health and Safety, Environment, and Energy Efficiency System-HSEE), με συγκεκριμένες πολιτικές, διαδικασίες και ελέγχους.

Το HSEE System της Εταιρείας, θεωρείται θεμελιώδης προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχή πορεία της και ως εκ τούτου αναπόσπαστο μέρος των επιχειρηματικών σχεδίων της Capital. Αναθεωρείται και παρακολουθείται συνεχώς όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των καθιερωμένων διαδικασιών και κατευθυντήριων γραμμών, καθώς και τη συνέχεια της καταλληλότητας των πολιτικών.

Η Capital θεωρώντας τη γνώμη των εργαζομένων της σημαντική, τους παρέχει σαφείς, και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το Σύστημα HSEE, επαρκή εκπαίδευση και απαιτούμενους πόρους. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται επίσης να προτείνουν πρωτοβουλίες ή να υποβάλλουν τα παράπονά τους.

• Οι δεσμεύσεις της Capital Ship Management στις αρχές της ασφάλειας, αντανακλώνται στα ποσοστά του προσωπικού που παραμένουν στην εταιρεία. Το 2020 σημείωσε ποσοστά διατήρησης 98% για το προσωπικό επί του πλοίου και 95% για το προσωπικό ξηράς αντίστοιχα.

• Το 2020 κατέγραψε επίσης, μηδενικούς θανάτους, μηδενικά περιστατικά ρύπανσης. πετρελαιοκηλίδων και μόλυνσης υδάτων έρματος.

• Η Capital δεσμεύεται να ανανεώνει τον στόλο της με ολοκαίνουργια οικολογικά πλοία που συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανονισμούς ασφαλείας, προβλέποντας πρόσθετους κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μαζί με τους στόχους και τα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

• Έχει παραγγείλει έναν τεράστιο αριθμό νεότευκτων πλοίων σε κορεατικά ναυπηγεία πρώτης κατηγορίας. Όλες οι νέες κατασκευές διαθέτουν μια μακρά λίστα προαιρετικών class notations με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, τον αυξημένο κύκλο ζωής, την εξελιγμένη εργονομία, την  βελτιωμένη πυρόσβεση, τις έξυπνες λύσεις και τα έξυπνα συστήματα πλοήγησης.

• Η Capital Ship Management συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα ABS “Smart Bearing”, που αφορά στις δοκιμές επι πλοίου του έξυπνου αισθητήρα   εδράνων αξονικού συστήματος (Smart Bearing Sensor) ενός, πρωτοποριακού πρότυπου αισθητήρα που εφευρέθηκε από τον  ABS και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών) και τη Metrisis Ltd.

•Η Capital Ship Management, υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή τόσο επί του πλοίου, όσο και στη ξηρά και στη θάλασσα, καθώς τα πλοία της Capital έχουν συμμετάσχει σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης σώζοντας συνολικά 535 ζωές από το 2014.

Αναλυτικότερα πολύ πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2021 το σκάφος Μ/Τ ARISTOFANIS συμμετείχε σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε αργά την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου όταν το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς το το Sidikeri της Αιγύπτου. Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι είδε ένα μικρό σκάφος (μήκους περίπου 15 μέτρων) να παρασύρεται στο νερό με παρά πολλούς ανθρώπους. Ο Πλοίαρχος ειδοποίησε αμέσως το MRCC Πειραιά και το πλήρωμα βοήθησε στη διάσωση 152 ατόμων. Η Capital Ship Management δήλωσε σε σχέση με την επιχείρηση διάσωσης του Μ/Τ Aristofanis: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γεγονός για το πλήρωμα οποιουδήποτε εμπορικού σκάφους. Η βοήθεια στη διάσωση ζωών στη θάλασσα είναι αυτό που θα έκανε κάθε καπετάνιος και πλήρωμα, και η Capital Ship Management είναι περήφανη για τη συλλογική τους προσπάθεια. Ως εταιρεία, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πλοίαρχο, Capt. Dumitru Daniel και το πλήρωμα του M/T Aristofanis για τον επαγγελματισμό τους και που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν σε δύσκολες συνθήκες για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια αυτή η επιχείρηση διάσωσης». Όλοι οι άνθρωποι που διασώθηκαν από το μικρό σκάφος μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, όπου όλοι αποβιβάστηκαν για να παραληφθούν από τις ελληνικές αρχές.

• Τον Ιούνιο του 2015 το πλοίο M/T Agisilaos  που διαχειρίζεται η Capital διέσωσε 220 μετανάστες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο επιβιβαζόμενοι σε ένα μικρό σκάφος στη Μεσόγειο, ανατολικά της Μάλτας. https://www.capitalship.gr/content/press-releases/25-m-t-agisilaos-aids-the-rescue-of-migrants-in-the-mediterranean-sea

• Τον Ιούνιο του 2014 το σκάφος M/T Arionas που διαχειρίζεται η Capital διέσωσε 163 μετανάστες που ήταν σε κίνδυνο σε δύο φουσκωτά σκάφη στη Μεσόγειο, νότια της Μάλτας. https://www.capitalship.gr/content/press-releases/18-m-t-arionas-aids-the-rescue-of-migrants-in-the-mediterranean-sea