«Η Πολιτεία αποκαθιστά μια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερήθηκαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στην τροπολογία που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και αναδοχής σε οροθετικούς πολίτες και φορείς ηπατίτιδα Β.

«Ταυτόχρονα», προσέθεσε η υφυπουργός, η συγκεκρικένη τροπολογία στοχεύει στη διεύρυνση των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών, «ώστε περισσότερα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια».

Η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε, μάλιστα, πως «οι περιορισμοί που βάζει ο νόμος πρέπει να προστατεύουν από πραγματικούς κινδύνους, έτσι όπως τους ορίζει η ιατρική επιστήμη. Ο νομοθέτης», υπογράμμισε, «σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να σχετικοποιεί την επιστημονική γνώση. Πόσο μάλλον όταν το διακύβευμα είναι δικαιώματα πολιτών, που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό ρατσισμό και διακρίσεις, που οφείλονται σε άγνοια, παραπληροφόρηση και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις».

«Σήμερα, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Ο HIV και η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή ή με την κοινή χρήση αντικειμένων», είπε η υφυπουργός.

Και προσέθεσε: «Οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες μειώνουν το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό, που ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μεταδίδεται ούτε μεταξύ ερωτικών συντρόφων, ούτε από την μητέρα στο έμβρυο. Ρωτώντας σήμερα ένα άτομο με HIV τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο, δεν μιλά για την ίδια τη νόσο. Μιλά για την περιθωριοποίηση και το στίγμα. Αυτό θέλουμε σήμερα να το αλλάξουμε. Όταν η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να επιμείνει σε έναν άδικο αποκλεισμό. Αντίθετα, έχει συνταγματική και ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αναδοχή και στην τεκνοθεσία για τους συμπολίτες μας με HIV ή ηπατίτιδα Β, θέτοντας πάντα τις αναγκαίες δικλίδες».

Αναφερόμενη στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα οροθετικά άτομα, η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως οι οροθετικοί μέχρι σήμερα βίωναν μια αχρείαστη ταλαιπωρία για να λαμβάνουν την θεραπεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σήμερα 1η Δεκεμβρίου, προανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πλήρη ένταξη στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και να δώσει τη δυνατότητα αναδοχής σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον HIV ή από ηπατίτιδα Β και ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, στο πλαίσιο της πολιτικής για άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών και για τη διευκόλυνση της θεραπείας τους.