Οσο κι αν οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας παραμένουν ενθαρρυντικές, με τους αναπτυξιακούς δείκτες να αψηφούν – μέχρι τώρα – την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη, ένα πράγμα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Το νέο πανδημικό κύμα που ήδη έχει σκεπάσει τα Βαλκάνια με το πέπλο χιλιάδων άδικων θανάτων και έχει βυθίσει στην απόγνωση τους γείτονές μας στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και άλλες χώρες έχει φτάσει στην Ελλάδα περνώντας τα βόρεια σύνορά μας ακριβώς όπως ένα φουσκωμένο ποτάμι που θέλει να φτάσει στις εκβολές του στη θάλασσα.

Οσο κι αν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα (επανάληψη της δραματικής κατάστασης που έζησαν η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα, η Καστοριά και η Κοζάνη, το Κιλκίς και η Λάρισα), δεν πρέπει. Γιατί απλούστατα τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα της πανδημίας παρά μόνο οι μαζικοί εμβολιασμοί, η χρήση μάσκας απ’ όλους και παντού, η επιστροφή στην τηλεργασία και στην εκπαίδευση (τουλάχιστον για τα πανεπιστήμια) από απόσταση.

Ολα αυτά θα είχαν μικρή σημασία αν ήταν κάποιες (δημοσιογραφικές) απόψεις και δεν ήταν η δραματική έκκληση «προφυλαχθείτε» από καθηγητές της πρώτης γραμμής του ΕΣΥ που αποφεύγουν τη δημοσιότητα και λένε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους:

1. Η επικρατούσα μετάλλαξη του κορωνοϊού, γνωστή ως «Δ plus», είναι πιο επιθετική τόσο ως προς τη μετάδοση όσο και ως προς τη νοσηρότητα.

2. Το ποσοστό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όλης της Ελλάδας που χάνουν τη ζωή τους έχει αγγίξει (αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει) το 90%.

3. Το ΕΣΥ έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά του και έχει λιγότερο προσωπικό από το περσινό κύμα καθώς δεν αναπληρώθηκαν τα κενά που άφησαν όσοι αρνήθηκαν τον εμβολιασμό και απομακρύνθηκαν.

4. Το επόμενο διάστημα, μέχρι την κορύφωση του κύματος, θα διαμορφωθούν συνθήκες χάους στα αδύναμα νοσοκομεία με το κουρασμένο προσωπικό από τον καθημερινό αγώνα που δίνει εδώ και 18 μήνες.

Εδώ, λοιπόν, που βρισκόμαστε κάθε πρόβλεψη και πολύ περισσότερο κάθε προσδοκία για την επόμενη μέρα της οικονομίας είναι παρακινδυνευμένη. Αν θέλετε τη γνώμη μας, «προσδεθείτε»…