Πτώση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής».

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνηση και οι ανακατατάξεις στον χώρο του Κέντρου, οι οποίες αποκτούν άλλα χαρακτηριστικά λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής, θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς με τους οποίους τα κόμματα θα εισέλθουν στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ανησυχητική κάμψη για τη ΝΔ

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται, έστω οριακά, κάτω από το 10%. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενισχυμένο κατά 1,3%, ενώ άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΜέΡα25 και της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, το Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,3%, το ΜέΡα25 4%, η Χρυσή Αυγή 1,2% και οι Ελληνες για την Πατρίδα 1,4%. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση μειωμένης αποτελεσματικότητας

Η κάμψη των ποσοστών της κυβέρνησης οφείλεται στο ότι στους ερωτωμένους που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο δημιουργήθηκε ένα κλίμα συμπάθειας προς το Κίνημα Αλλαγής μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Οφείλεται όμως και στο ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα είναι επιβαρυμένο για την κυβέρνηση λόγω της αίσθησης μειωμένης αποτελεσματικότητας που δείχνει να εκπέμπει σε ζητήματα σημαντικά, όπως αυτό της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και ένα ποσοστό που επίσης φτάνει το 54% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση (27%) και δεν αξιολογεί θετικά το κυβερνητικό έργο (23%).

Η μάχη για την ηγεσία

Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να αξιοποιήσει την αυξημένη επιρροή που φαίνεται να αποκτά στον χώρο του Κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στους 10 ερωτωμένους που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου δηλώνουν ότι μπορεί να το ψηφίσουν. Συνολικά το 45% των συμμετεχόντων αλλά και όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό η μάχη για την ηγεσία του κεντροαριστερού σχήματος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και του αμφιβόλου της έκβασής της. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος είναι υπόθεση των Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη. Η αναμέτρηση φαίνεται ότι θα κριθεί στο νήμα, στις λεπτομέρειες, στο μέγεθος και στη σύνθεση του σώματος που θα προσέλθει στις κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι δεξαμενές των υποψηφίων

Και αυτό γιατί η κάθε υποψηφιότητα αποκτά άλλη δυναμική αναλόγως με τη «δεξαμενή» η οποία ερωτάται. Στο μεγάλο σώμα, το οποίο κινείται στα όρια της εκλογικής επιρροής που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής, υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου (29%) και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 15%. Οταν το εκλογικό σώμα είναι το 10% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής βρισκόμαστε μπροστά στο απόλυτο ντέρμπι. Ισοπαλία Λοβέρδου – Ανδρουλάκη με 26% και πολύ κοντά ο Γ. Παπανδρέου με 23%. Στην πιο μικρή δεξαμενή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Πρώτος είναι ο Γ. Παπανδρέου με 28%, ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης με 27% και ο Α. Λοβέρδος με 23%.

Την εκλογική εξίσωση δυσκολεύει και μια σειρά άλλων στοιχείων. Σε όλες τις κατηγορίες των ερωτηθέντων ο Γ. Παπανδρέου έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης έχει την υψηλότερη δημοφιλία.

Τα δίδυμα του δεύτερου γύρου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της αναμέτρησης μεταξύ των πιθανών διδύμων στον δεύτερο γύρο. Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζεται να υπερισχύει και έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και στις τρεις δεξαμενές των ερωτηθέντων. Ο κ. Λοβέρδος υπερισχύει του Γιώργου Παπανδρέου σε όλες τις κατηγορίες εκτός της «μικρής».

Στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξει ρόλο το ποσοστό που θα λάβουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, οι Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης, και το αν αποφασίσουν να στηρίξουν ανοιχτά έναν από τους υποψηφίους του δεύτερου γύρου.