Κύμα συμπαράστασης στην Φώφη Γεννηματά, μετά τη νέα περιπέτεια με την υγεία της που την οδήγησε στην απόφαση να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς εισήχθη με συμπτώματα ατελούς ειλεού.

Ωστόσο, μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου, με την κ. Γεννηματά να καλείται να δώσει άλλη μία δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Η νοσηλεία της Φώφης Γεννηματά και η νέα μεγάλη μάχη της ίσως να φέρουν ανατροπή και στα σχέδια για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, που έχουν οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

Τα επόμενα 24ωρα τόσο η ηγεσία και τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής συλλογικά, όσο και οι εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του, αναμένεται να σταθμίσουν τα δεδομένα.

Κύμα συμπαράστασης

Σύσωμος ο πολιτικός κόσμος, στέκεται στο πλευρό της κ. Γεννηματά. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η νέα περιπέτεια της υγείας της, ευχές για γρήγορη ανάρρωση έστειλαν οι πολιτικοί της σύντροφοι, οι μέχρι πρότινος συνδιεκδικητές στην κούρσα διαδοχής, ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Μάλιστα το πρωί της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να επισκεφθεί την Φώφη Γεννηματά και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της.

«Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή», έγραψε στο Twitter το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την κ. Γεννηματά, επικοινώνησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντάς της τις ειλικρινείς ευχές του για ταχεία ανάρρωση και δύναμη, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης έκαναν θερμές δηλώσεις συμπαράστασης.

Οι μέχρι πρότινος εκλογικοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά στη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, εξέφρασαν δημόσια τις ευχές και τη συμπαράστασή τους στην πρόεδρο του κόμματος.

«Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εύχεται περαστικά στην Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Η Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι είναι μια πραγματική μαχήτρια της ζωής και θα βγει σύντομα νικήτρια και από αυτή τη μάχη. Είμαστε και θα παραμείνουμε όλες και όλοι στο πλευρό της», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του Κινήματος.

«Είναι μαχήτρια»

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην οποία ευχήθηκε να πάνε όλα καλά με την υγεία της. Τόνισε, επίσης, ότι η κ. Γεννηματά είναι μαχήτρια και το έχει αποδείξει.

Μηνύματα από Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο

Προσωπικό μήνυμα για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος, προσθέτοντας: «Σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά περαστικά. Τα πολιτικά έχουν δευτερεύουσα και μικρή σημασία. Έχεις μεγάλη δύναμη και θα τα ξεπεράσεις όλα». Περαστικά της ευχήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της.

Ντόμινο εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ

Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.

Κατ’ αρχήν, αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών – που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου (α’ και β’ γύρος) – αναμφίβολα, όμως, αλλάζει δραματικά και τις στρατηγικές των υποψηφίων.

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες.

Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μετά την απόσυρση της Γεννηματά

Σημειώνεται ότι, παρά την αιφνίδια υποτροπή στην υγεία της, η Φώφη Γεννηματά, θα συνεχίσει να διατηρεί τις ευθύνες που απορρέουν από το αξίωμα του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αντικατάστασή της. Αυτό απορρέει άλλωστε και από την γραπτή δήλωσή της στην οποία επισήμανε πως «ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Αναστολή

Τα επόμενα 24ωρα τόσο η ηγεσία και τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής συλλογικά, όσο και οι εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του, αναμένεται να σταθμίσουν τα δεδομένα.

Πάντως οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, αποφάσισαν να αναστείλουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους.

«Αναβάλλω την αποψινή ανοικτή προεκλογική ομιλία μου στο Μαρούσι. Αναβάλλω την αυριανή προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Caravel» αναφέρει στην ανάρτηση του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Και προσθέτει: Ακυρώνω όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχω κλείσει. Γιατί δεν μου πάει η καρδιά. Φώφη, περαστικά και γρήγορα σιδερένια!».

Την αναστολή της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ είχε ήδη ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά.


Το ίδιο έπραξε και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε δηλώσεις στην ΕΡΤ – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Θα μιλήσουμε τις επόμενες μέρες για να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές».

Ο κ. Καστανίδης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ επανέλαβε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση της κας Γεννηματά, επισημαίνοντας πως έχει δώσει πολλές μάχες και τις έχει κερδίσει όλες. Έτσι θα κάνει και τώρα, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ανέφερε ότι ακύρωσε τις προεκλογικές του ομιλίες για σήμερα και αύριο και πως θα προσπαθήσει να επισκεφθεί την κα Γεννηματά.

«Θα βγω νικήτρια και αυτή τη φορά»

Η Φώφη Γεννηματά, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτή τη δύσκολη μάχη.

Πρώτα, η κ. Γεννηματά ενημέρωσε την οικογένειά της και, στη συνέχεια, κάλεσε τους στενούς της συνεργάτες για να τους πει ότι και αυτή τη φορά θα βγει νικήτρια, αλλά και για να τους ενημερώσει ότι οι γιατροί «φρέναραν» την συμμετοχή της στην εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί τους σε ανοιχτή ακρόαση, εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα κερδίσω κι αυτή τη δύσκολη μάχη» μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου, σύμφωνα με το MEGA.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε από την πρώτη στιγμή το θάρρος να μιλήσει δημόσια για τη μάχη της με τον καρκίνο – μία πολύχρονη μάχη, που την έχει διαμορφώσει και ως προσωπικότητα αφού, όπως λέει συχνά, θέλει να ζει την κάθε ημέρα ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μπήκε δυναμικά στην κούρσα για την επανεκλογή της αλλά, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, «προέχει η υγεία της».

Η επιδείνωση της υγείας της κ. Γεννηματά ήταν αιφνίδια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθώς είναι ενδεικτικό πως το Σάββατο βρισκόταν στη δημόσια τηλεόραση, ενώ το πρόγραμμά της ήταν πλήρες έως και σήμερα, με προγραμματισμένες ομιλίες και συνεντεύξεις.

Είχε μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας της

Η Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μπήκε» στη ζωή της, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

«Με επτά μήνες διαφορά «έφυγαν» οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη «καρκίνος». Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια, ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Να σκέφτεσαι ότι η μικρή σου να μην θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη μορφή σου, τη φωνή σου, να μην γνωρίσει το χάδι σου. Μ’ έπιανε τρόμος στη λογική ότι μπορούσε τα παιδιά μου, που απέκτησα με τόσο κόπο και τόση προσπάθεια, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό! […] Επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σ’ ένα συνέδριο και μιλούσα στο βήμα».

Δείτε όσα είχε πει πριν από περίπου έναν χρόνο στην Ελεωνόρα Μελέτη: