Η Φώφη δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Οι σκέψεις όλων μας στην Φώφη Γεννηματά, που εισήχθη εκτάκτως στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα ατελούς ειλεού («υποτροπή της βασικής της νόσου»- όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν)  δίνοντας για άλλη μια φορά τον δικό της αγώνα από τον οποίο η ευχή όλων μας είναι να βγει και πάλι νικήτρια. Νοσηλεύεται στον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού. Δεν θα είναι όμως υποψήφια για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ γιατί όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της: «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης”. Ή απόφασή της αυτή, να αποσυρθεί, για λόγους υγείας, από την κούρσα της εκλογής διαμορφώνει νέα δεδομένα στις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε για τη Φώφη: «Είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως αναστέλλει την εσωκομματική προεκλογική του δραστηριότητα και εύχεται περαστικά στην Φώφη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε την ευχή να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει ξανά δυνατή. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ευχήθηκε «να σταθεί δυνατή ‘όπως έκανε άλλωστε και στο παρελθόν».
***
Κόντρα για τους νεκρούς της πανδημίας
Το μείζον ζήτημα της πανδημίας θα βρεθεί την Παρασκευή στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα στην  επίκαιρη ερώτηση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει, μου λένε πολύ σε αυτή την αντιπαράθεση, ώστε να αφήσει πίσω του τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις της συζήτησης για τις φρεγάτες και την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της πανδημίας και θα ζητήσει να μάθει, όπως μαθαίνω, γιατί η Ελλάδα έχει τόσους νεκρούς σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηλιτεύσει την πολιτική εκμετάλλευση του κορωνοϊού και των συνεπειών του από την αξιωματική αντιπολίτευση και να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
***
Όταν η κυβέρνηση επικαλείται τον Θεό
Αγωνιά η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο η παρουσία των ταυτόχρονων κρίσεων  “μπαμπούσκα” να χαλάσουν το διακύβευμα των εκλογών που δεν είναι άλλο από την  βελτίωση των εισοδημάτων μέχρι τις εκλογές. «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάζει στο τραπέζι των πολιτικών αποφάσεων  τον παράγοντα “Χ”. Το παρόν χτύπημα της ενεργειακής κρίσης, εμφανίστηκε ενόσω υπάρχει ακόμα η πανδημική κρίση και οι φόβοι για “κόκκινες” περιοχές το χειμώνα. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις στο ενεργειακό μέτωπο αποτελούν πονοκέφαλο καθότι αποτελούν απειλή για τα εισοδήματα των πολιτών  και για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παρά την ταχεία ανάκαμψη και τα υψηλά κρατικά ταμειακά διαθέσιμα των 40 δισ. ευρώ η δημοσιονομική εξίσωση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση. Ήρθαν πλημμύρες, σεισμοί και ακρίβεια έτσι δεν αποκλείεται να βάλει ένα φρένο στα σενάρια για νέες πολιτικές ελάφρυνσης. Και οι πολίτες θα πείτε; Και αυτοί έχουν, όπως φαίνεται εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Θεό και κάνουν τον σταυρό τους.
***
Ο Μητσοτάκης, ο Μπουρλάς και οι 700 νέες θέσεις εργασίας
Συγκινημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για την πόλη, την Pfizer, αλλά και τον Άλμπερτ Μπουρλά, έναν βέρο Σαλονικιό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μνημόνευσε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον CEO της Pfizer προ μηνών, όταν του έλεγε ότι «ήταν πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα δουλέψει». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ανακάλυψη του εμβολίου φέρει την προσωπική του σφραγίδα». Ο ίδιος επισήμανε ότι «εγκαινιάζουμε δύο πολύ σημαντικά κέντρα», στα οποία «θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους 700 εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες».
***
Στο εδώλιο η Δούρου, ο Ψινάκης για την φωτιά στο Μάτι
Την παραπομπή σε δίκη για 27 από τους 28 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς εισηγείται με πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιώργος Πολυκράτης. Ο εισαγγελέας με την πρόταση του που αριθμεί 680 σελίδες προτείνει να καθίσουν οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα: Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
Μάτι – Ολη η εισαγγελική πρόταση για τις τραγικές παραλείψεις
Ο κατάλογος των κατηγορουμένων αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από τη. Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο 70χρονος ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της καταστροφικής πυρκαγιάς ενώ ο εισαγγελέα προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες μόνο του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου: «Είμαι στη διάθεση των αρχών» απαντά η κυρία Δούρου μέσω συνηγόρου της.
***
Εκλεψαν το σκάφος του Βαρουφάκη
Άγνωστοι έκλεψαν το φουσκωτό σκάφος του Γιάνη Βαρουφάκη από το λιμάνι της Αίγινας. Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, που διαμένει μόνιμα στο νησί του Σαρωνικού, κατήγγειλε την κλοπή στην αστυνομία. Πρόκειται σύμφωνα με το saronicmagazine, για την τρίτη κλοπή σκάφους στην Αίγινα μέσα στους τελευταίους μήνες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε κλαπεί, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδιοκτήτη του (ο οποίος προσφέρει αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ σε όποιον το βρει και του το επιστρέψει), σκάφος με το όνομα DIMI και τετράχρονη YAMAHA 60 ίππων με γκρι τέντα.

Κλάπηκε, όπως είχε καταγγείλει από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας ξημερώματα της 4ης Σεπτεμβρίου από την πλωτή προβλήτα 6 όπου ήταν δεμένο. Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και στις 8 Αυγούστου, όταν εξαφανίστηκε από το λιμάνι της Αίγινας το σκάφος Αίολος ΛΑ 1664, 90 Yamaha 4,60 μέτρων. Και τα τρία κρούσματα κλοπής αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς το λιμάνι της Αίγινας είναι ένα από πλέον δημοφιλή και η προσέλκυση σκαφών συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
***
Τρίτη δόση για τον Μητσοτάκη με έκκληση για εμβολιασμό
Την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας», ακολουθώντας όπως είπε «πιστά τις οδηγίες των ειδικών». Αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση να κάνουν το ίδιο, είτε εκείνοι στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί η τρίτη δόση είτε πρωτίστως εκείνοι που δεν έχουν καθόλου εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μόλις ολοκλήρωσα την 3η δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Και θα παρακαλούσα όλες και όλους να κάνουν το ίδιο, είτε όσον αφορά την 3η δόση είτε πρωτίστως όσον αφορά αυτούς οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί. Διότι πια τα δεδομένα είναι τόσο εμφατικά που δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Εννέα στους δέκα συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και ένας πολύ μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας που χάνει τη ζωή του κάθε μέρα είναι και αυτοί ανεμβολίαστοι. Ας ακούσουμε, επιτέλους, τους επιστήμονες. Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας συνολικά. Να προστατέψουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε και το κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο πρωθυπουργός.