Σκηνές χάους επικρατούν έξω από πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία, καθώς συνεχίζεται η κρίση επάρκειας πετρελαίου στη χώρα.

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα πολίτες να έρχονται στα χέρια, ενώ κάποιος δε δίστασε ακόμη και να βγάλει μαχαίρι.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό πως η έλλειψη οδηγών προκειμένου να εφοδιάσουν τα πρατήρια καυσίμων, αλλά και η πανδημία οδήγησαν σε μια φρενίτιδα στη Βρετανία με τα φαινόμενα εκατοντάδων αυτοκινήτων που αναμένουν ώρες στην ουρά να γίνονται καθημερινό φαινόμενο.

Σχηματίζονται ουρές

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα έξω από πρατήρια καυσίμων σε όλο το Λονδίνο, ενώ στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας επιγραφές προειδοποιούν πως σε μερικά πρατήρια δεν υπάρχουν διαθέσιμα καύσιμα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Reuters.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι ελλείψεις καυσίμων σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να καλύπτονται, αφού οι αγορές πανικού των αυτοκινητιστών άδειασαν τις αντλίες σε μεγάλες πόλεις.

Ωστόσο δημοσιογράφοι του Reuters είδαν μεγάλες ουρές έξω από πρατήρια καυσίμων στις 06:00 στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Μ25 γύρω από το Λονδίνο καθώς και σε σημεία στο βόρειο Λονδίνο.

Παρ΄ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με κάποιους μάλιστα να τονίζουν ότι «θα χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να επιστρέψει η τροφοδοσία της χώρας στην κανονικότητά της».

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση 150 οδηγοί του στρατού ήδη εκπαιδεύονται σε βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες καυσίμων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμοι να μεταφέρουν καύσιμα εντός του αστικού ιστού.

Αύξηση τιμής και επίθεση της αντιπολίτευσης

Στο πλαίσιο αυτό, η λιανική τιμή των υγρών καυσίμων βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας ενώ η βρετανική στερλίνα βρέθηκε χθες, Τρίτη, στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη έλλειψη σχεδιασμού ενώ οι υπερασπιστές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ επισημαίνουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των επιπτώσεων του Brexit και πως σύντομα η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα, καθώς ήδη καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση. Όπως παράλληλα τονίζουν, «δεν μπορεί η χώρα να διώχνει τους ξένους και τώρα που τους έχει ανάγκη να τους ζητάει να επιστρέψουν και μάλιστα με πενιχρά κίνητρα».