Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στην ένατη συνεδρίασή της φέτος αξιολόγησε την πορεία του δομικού πληθωρισμού και αποφάσισε να αναθεωρήσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

«Συνεπώς, κρίνεται ότι χρειάζεται αναθεώρηση της στάσης της νομισματικής πολιτικής και το επιτόκιο αποφασίστηκε να μειωθεί», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαπιστώνει τους πληθωριστικούς κινδύνους, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι παροδικοί, και προσθέτει ότι «Κατά συνέπεια, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες συνεχίζουν τις υποστηρικτικές νομισματικές τους θέσεις και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων».

Η τρέχουσα σφιχτή νομισματική πολιτική και η ισχυρή εξωτερική ζήτηση επηρέασαν θετικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ανέφερε η τράπεζα, προσθέτοντας: «Ο τρεχούμενος λογαριασμός αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα στο υπόλοιπο του έτους λόγω της έντονης ανοδικής τάσης των εξαγωγών και της ισχυρής προόδου στο πρόγραμμα εμβολιασμού που τονώνει τις τουριστικές δραστηριότητες ».

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το επιτόκιο πολιτικής ήταν 17%και τον Μάρτιο η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 19%.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας διαμορφώθηκε στο 19,25% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat).

Όλοι εκτός ενός εκ των 23 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν ότι το ποσοστό των επιτοκίων θα παρέμενε στο 19%.

Η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης και διαπραγματευόταν 1,2% χαμηλότερα, στις 8,706 έναντι του δολαρίου.