Αφγανιστάν - Το πιο διεφθαρμένο βασίλειο της Ανατολής

Το ναυάγιο της Δύσης στο «νεκροταφείο των αυτοκρατοριών»

Η τραυματική εμπειρία της διεκδίκησης του Αφγανιστάν από την πάλαι ποτέ Βρετανική Αυτοκρατορία απέναντι στην τσαρική Ρωσία δεν υπήρξε διδακτική για τους επόμενους μνηστήρες – Η εισβολή των ΗΠΑ, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού ενός κράτους βαθιά διεφθαρμένου, η γέννηση νέων στρατών φανατικών ισλαμιστών και η ηχηρή αποχώρηση

Η διεκδίκηση του Αφγανιστάν έχει μείνει στην Ιστορία ως το «μεγάλο παιχνίδι» της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στην τσαρική Ρωσία, που στις αρχές του 19ου αιώνα φιλοδοξούσε να επικρατήσει στην Κεντρική Ασία και δι’ αυτής να βρει διέξοδο στις νότιες θερμές θάλασσες. Οι Βρετανοί, νιώθοντας ότι απειλείται το «διαμάντι του στέμματος», οι κτήσεις τους στην Ινδική Χερσόνησο, άρχισαν να επιχειρούν στο Αφγανιστάν προκειμένου να αποκόψουν την τσαρική επέκταση στον Νότο της Ασίας. Η Γηραιά Αλβιών έχασε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην εκεί μακρά εμπλοκή της, αλλά η τραυματική εμπειρία της δεν υπήρξε καθόλου διδακτική για τους επόμενους που θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο λεγόμενο «νεκροταφείο των αυτοκρατοριών».

Το πιο διεφθαρμένο  βασίλειο της Ανατολής

Στους νεότερους χρόνους το Αφγανιστάν δείχνει να έχει παράλληλη πορεία με εκείνη του γειτονικού Ιράν. Μετά την αποτυχία των Βρετανών εξελίχθηκε σε ένα τυπικό διεφθαρμένο βασίλειο της Ανατολής, που βρισκόταν σε μια διαρκή πάλη μεταξύ ενός άκομψου, προκλητικού κατά βάση, εκδυτικισμού και σχεδόν αρχέγονων πολιτικοθρησκευτικών παραδόσεων.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη ανάλυση του Αντώνη Καρακούση στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτική