Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα ο κορωνοϊός. Αν και καλοκαίρι τα κρούσματα είναι σταθερά αυξημένα όπως και ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χτες καταγράφηκαν 2.218 κρούσματα, 13 θάνατοι και 250 διασωληνωμένοι.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν κατά του ιού όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει. Όπως τόνισε, ο χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο. Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοούν και μεταδίδουν τον ιο, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνεβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.

Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.

Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».