Το πρωί της περασμένης Τρίτης, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε σε σύσκεψη τους στενούς της συνεργάτες. Λίγη ώρα αργότερα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά, ως απόδειξη ότι η συγγνώμη που ζήτησε δεν είναι κενή περιεχομένου.Ζήτησε επίσης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα συζήτησης το «πριν και το μετά» της πρωτοφανούς καταστροφής.

Πυρκαγιές και πολιτικές εξελίξεις

Το Κίνημα Αλλαγής πέρασε στη δεύτερη φάση της αντιπολιτευτικής τακτικής που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει και η οποία, όπως επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, έχει έναν διπλό στόχο: «Να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τους πολίτες και να αναδείξουμε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί». Οπως επεσήμανε η κυρία Γεννηματά, «στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε». Η πρόταση αυτή συμπυκνώνει το βασικό συμπέρασμα των συζητήσεων που έχουν γίνει, για το πώς και σε ποιον βαθμό οι τραγικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών μπορούν να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό και να προκαλέσουν εξελίξεις.

Κάλπες και λαϊκή κατακραυγή

Τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η πύρινη καταστροφή δεν μπορεί να οδηγήσει, άμεσα, σε πολιτικές εξελίξεις. Οπως λέγεται, ακόμα και αν ο Πρωθυπουργός είχε, πράγματι, στο πίσω μέρος του μυαλού την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τώρα υπάρχει ένας υπολογίσιμος ανασχετικός παράγοντας. «Καμία κυβέρνηση δεν στήνει κάλπες για να μετρήσει τη λαϊκή κατακραυγή» αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης της προέδρου του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εικόνα της κυβέρνησης, του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. Ανέδειξε κενά, ολιγωρίες, αναποτελεσματικότητα υπηρεσιών και προσώπων, καθώς και έλλειψη σχεδιασμού.Οπως λέγεται, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση θέλησε να διαχειριστεί μια κρίση με γνώμονα την επικοινωνία και όχι την ουσία. Για αυτό και στέκονται στην εικόνα των υπουργών που αντί να κρατήσουν χαμηλούς τόνους έφτασαν «να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση».

Ερευνα για λάθη και παραλείψεις

Η Χαριλάου Τρικούπη θα σταθεί ιδιαίτερα και σε μια άλλη πτυχή του «κυβερνητικού αυτοθαυμασμού»: ότι έγινε «την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης».

Το σχόλιο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου με το οποίο χαιρέτισε το γεγονός «ότι κινήθηκε επιτέλους η Δικαιοσύνη για την έρευνα τυχόν εγκληματικής οργάνωσης εμπρηστών», συμπληρώθηκε με μια παράγραφο ενδεικτική της στάσης που θα ακολουθηθεί στο θέμα του καταλογισμού ευθυνών: «Η έρευνα θα πρέπει να συμπληρωθεί και σε σχέση με τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού μηχανισμού όσον αφορά την έλλειψη μέτρων πρόληψης και λαθών και παραλείψεων στην κατάσβεση. Οι δηλώσεις και καταγγελίες των δημάρχων και πολιτών για εγκατάλειψη περιοχών και τη μη διάθεση μέσων πυρόσβεσης είναι επώνυμες και δημόσιες. Μετά από τέτοια πρωτοφανή καταστροφή η έρευνα πρέπει να αφορά τα πάντα και τους πάντες. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο κόσμος ζητεί αντιπολίτευση

Οι δραματικές εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς ανέδειξαν, σύμφωνα με τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, και μια άλλη παράμετρο: «Τα όρια της στήριξης της κυβερνητικής προπαγάνδας από τα μέσα ενημέρωσης». Οπως εξηγούν, «το κύμα κατακραυγής που υπήρξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξανάγκασε τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση να ανεβάσουν τους τόνους και της δικής τους κριτικής και όσα το έκαναν δεν έχασαν. Ο κόσμος, πλέον, ζητεί αντιπολίτευση». Ηαντιπολιτευτική πίεση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε όλο των μέτωπο των ζητημάτων που αφορούν τη συμπεριφορά του κρατικού μηχανισμού στα μέτωπα της φωτιάς.Στο Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ότι «ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές», αλλά «η ευθύνη της πολιτείας αφορά και τους κόπους μιας ζωής, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και τη σωτηρία των δασών».

Εμφαση στο μήνυμα ότι το κόμμα είναι δίπλα στον κόσμο

Μεγάλη σημασία θα δοθεί στο να περάσει το μήνυμα ότι το «Κίνηµα Αλλαγής είναι δίπλα στον κόσµο». Στη Χαριλάου Τρικούπη συντάσσεται ο κατάλογος των στελεχών που θα αποτελέσουν τα μέλη των ομάδων που θα επεξεργαστούν τις προτάσεις του κόμματος για την επόμενη μέρα των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, και ειδικά της Εύβοιας. Τα στελέχη αυτά θα επιφορτιστούν και με την παρακολούθηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρχει συνεχής αντιπολιτευτική πίεση.Το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι δίπλα στους πολίτες θαεπιχειρηθεί να ενισχυθεί με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα κατατεθούν στη Βουλή έξι επίκαιρες ερωτήσεις. Ολες, θα αφορούν τα σχέδια αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και θα απευθύνονται στους αρμόδιους υπουργούς.

«Ακύρωση των χαμηλών τόνων από τις κραυγές στο Διαδίκτυο»

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης της πολιτικής εικόνας του Κινήματος Αλλαγής και διεύρυνσης του ακροατηρίου του.Δεν είναι μόνο το πλήγμα που δέχθηκε η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.Είναι και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «έχοντας στις πλάτες του το Μάτι, αδυνατεί να ασκήσει πειστική αντιπολίτευση, οι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε ο Τσίπρας ακυρώνονται από τις πολεμικές κραυγές των στελεχών του στην ιντερνετική σφαίρα». Αντιθέτως, το Κίνημα Αλλαγής και ειδικά στο θέμα της εφαρμογής προγραμμάτων αποκατάστασης περιοχών που έμοιαζαν να αργοπεθαίνουν έχει να αναδείξει περιπτώσεις όπως το Λαύριο και το Μαντούδι που αναμορφώθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.
Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε «αναγκαία» τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, «δεν μπορεί να μείνουμε σε αυτά. Το αρνητικό παράδειγμα του 2007 με κυβέρνηση της ΝΔ στην Ηλεία, που η συμβολή του κράτους έμεινε στα αρχικά επιδόματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Εκείνο που απαιτείται είναι να διαμορφωθεί επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τόσο για την πρόληψη και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας όσο και για την ανασυγκρότηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν».