Υπό πύρινη πολιορκία, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, με τις φωτιές να ξεφυτρώνουν σε διάφορες περιοχές και τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να τις τιθασεύσουν.

Μέχρι αυτή την ώρα μαίνονται οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία, με τους κατοίκους να ζουν άλλη μία νύχτα θρίλερ.

Στην Αρχαία Ολυμπία, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, συνεχίζουν τη μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που προς το παρόν δεν απειλούνται.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας όπου στις Ροβιές, στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης από θαλάσσης, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Ανησυχητικό είναι και το μέτωπο της φωτιάς στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν έξι κοινότητες. Η φωτιά που επεκτάθηκε αστραπιαία, έφτασε στο Διαβολίτσι.

Αρχαία Ολυμπία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και πέντε εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από χθες το απόγευμα.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Στην περιοχή βρίσκεται από χθες Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εκτεταμένο μπλακ άουτ

Γύρω από την Αρχαία Ολυμπία έχει στηθεί «τείχος» από πυροσβέστες, οχήματα και σκαπτικά που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το προληπτικό σύστημα πυρασφάλειας του χώρου αλλά όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει τις φλόγες εφόσον μπουν στον αρχαιολογικό χώρο.

«Ο,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται επί τόπου.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το ilialive, από τη φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί λόγω της φωτιάς σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών στην Αρχαία Ολυμπία εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Πύρινος όλεθρος στην Εύβοια

Όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, τιτάνια είναι η προσπάθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς έχει επεκταθεί η φωτιά και στην περιοχή Δάφνη κοντά στις Ροβιές όπου νωρίτερα οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχει κάνει ζημιές σε σπίτια.

Τα άλλα 4 μέτωπα που είναι κρίσιμα αυτή τη στιγμή είναι αυτά σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι.

Και σε αυτή την περιοχή ξεκίνησαν να επιχειρούν εναέρια μέσα, με το πρώτο φως της ημέρας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, σύμφωνα με το ertnews.gr, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Λίγο μετά τις 21:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Σκεπαστή.

Νωρίτερα, συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-παντόφλα «ΠΑΡΑΛΟΣ». Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού.

Δύσκολη κατάσταση και στη Μεσσηνία

Δύσκολο είναι και το πύρινο μέτωπο στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας, ενώ έχουν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, 7 τοπικές κοινότητες. Τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν τη φωτιά.

Επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Βαρυμπόμπη

Στη Βαρυμπόμπη, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης (03/08), προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της περιοχής, σε σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, οικόπεδα και αγροτικές εκτάσεις ενώ η πύρινη λαίλαπα στοίχισε τη ζωή σε αρκετά ζώα που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.