Μεσα από μια διαδρομή 15 περίπου ετών, η ταινία «Τρεις όροφοι» (Tre piani) του Νάνι Μορέτι στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, εξιστορεί τις ζωές τριών διαφορετικών οικογενειών που κατοικούν σε τρεις διαφορετικούς ορόφους μιας μικρής πολυκατοικίας σε ακριβή περιοχή της Ρώμης. Ένα ζευγάρι δικαστικών (Ν. Μορέτι – Μαργκαρίτα Μπούι) έχει προβλήματα επικοινωνίας με τον γιό τους (Αλεσάντρο Σπερντούτι). Ένα νεότερο ζευγάρι (Ρικάρντο Σκαρμάτσιο – Eλενα Λιέτι) δεν μπορεί να καταλάβει αν η ανήλικη κόρη του έπεσε αποπλάνησης ενός ηλικιωμένου γείτονα στον ίδιο όροφο. Και μια νέα μητέρα (Ανα Ροχβάχερ) ζει μέσα σε οράματα, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον σύζυγό της (Αντριάνο Τζιανίνι).

Εχοντας ως στόχο ένα «καθαρό μελόδραμα», ο Μορέτι βάζει κάτω από το μικροσκοπιο του τις ζωές αυτών των ανθρώπων, τις οποίες «ξεδιπλώνει» με υπομονή και παρακολουθεί με προσοχή όλες τις λεπτομέρειες. Όπως πάντα μπορεί να γίνει δυσάρεστος, όμως δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία του και παρότι η ταινία δεν έχει το γνωστό διεισδιτικό χιούμορ του Μορέτι, τελικά ο Ιταλός δημιουργός παραδίδει μια πολύ τρυφερή ταινία, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην αισθητική του «Δωματίου του γιού μου» που είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα το 2001.

Την Δευτέρα το βράδυ προβλήθηκε μια από τις πολλά υποσχόμενες ταινίες της φετινής διοργάνωσης, το «The French dispatch» του Γουές Αντερσον. O Αμερικανός δημιουργός του θαυμάσιου «The Grand Budapest Hotel», συνεχίζει τα πρωτότυπα ταξίδια του στις ευρωπαϊκές πόλεις παρελθόντων εποχών και αυτή την φορά τοποθετεί την ιστορία του σε μια φανταστική πόλη της Γαλλίας, εκεί όπου λειτουργεί ένα περιοδικό ονόματι The French Dispatch, οι ιστορίες του οποίου πλάθουν τον κόσμο της ταινίας στην οποία παίζουν οι Οουεν Γουίλσον, Τίλντα Σουίντον, Μπιλ Μάρεϊ, Μπενίτσιο Ντε Τόρο και Φρανσες Μακ Ντόρμαντ.