Η  παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Ολλανδού σκηνοθέτη Πολ Βερφόφεν «Benedetta», είναι το κινηματογραφικό γεγονός που σήμερα Παρασκευή αναμένουμε με περιέργεια στο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία, στην οποία σημαντικό ρόλο έχει και η Ελληνίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά, που παίζει δίπλα στην πρωταγωνίστρια Βιρζινί Εφιρά (στον ρόλο του τίτλου) και την Σαρλότ Ράμπλινγκ, είναι κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Τζούντιθ Σ. Μπράουν «Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy», που γράφτηκε πριν από τριάντα χρόνια και πραγματεύεται την ζωή μιας ομοφυλοφιλης καλόγριας στην Ιταλία των χρόνων της Αναγέννησης.

«Με ενθουσίασε η πρωτοτυπία του θέματος» είπε ο Βερχόφεν. «Η Τζούντιθ Μπράουν “σκόνταψε” στην ιστορία ενώ ερευνούσε ένα άλλο θέμα στα αρχεία της Φλωρεντίας. Άνοιξε ένα κουτί και βρήκε τα πρακτικά της δίκης της Μπενεντέτα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Εντυπωσιάστηκε και ενθουσιάστηκε. Είναι ένα σπάνιο έγγραφο. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές δίκες λεσβιών στην ιστορία του Χριστιανισμού.»

Γνωστός για τον δεξιοτεχνικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει σεξουαλικά θέματα στην οθόνη, συνδυάζοντας την βία και την πολιτική, ο Βερχόφεν πριν από 30 χρόνια είχε προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στις Κάννες αφού εδώ έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα της διασημότερης ταινίας του, «Βασικό Ενστικτο». Στην περίπτωση της «Benedetta» το σενάριο  υπογράφει ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπιρκ που είχε συνεργαστεί με τον Βερχόφεν στην «Εκείνη», ταινία που επίσης προβλήθηκε στις Κάννες και στη συνέχεια οδήγησε την πρωταγωνίστριά της Ιζαμπέλ Ιπέρ στις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

«Εάν ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στην περίπτωσή της Benedetta, θα δει ότι ήταν σαφώς μια ένθερμη πιστή» είπε ο Πολ Βερχόφεν. «Τα οράματά της για τον Ιησού μπορεί να ήταν «αυθεντικά», ήταν όμως και ένα μέσο για να αποκτήσει αυτό που ήθελε. Η Μπενεντέτα πίστευε πραγματικά ότι ήταν η νύφη του Ιησού. Κάθε φορά, τον «βλέπει» ως βοσκό που καθοδηγεί το κοπάδι του, σύμφωνα με τις εικόνες του Ευαγγελίου του Αγίου Ιωάννη.»

«Η προσπάθεια που έγινε στην Benedettaήταν για μια ταινία που θα συνδύαζε τη θρησκεία, την σεξουαλικότητα και τον πολιτικό σχεδιασμό της Εκκλησίας, κάτι που δεν ακούγεται καθόλου εύκολο» είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος επίσης εντυπωσιάστηκε από την ακρίβεια των σεξουαλικών περιγραφών του βιβλίου.