Θετική δυναμική και ώθηση για φυγή προς τα εμπρός επιδιώκουν να δώσουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ορισμένες πολιτικές ήπιας ισχύος όπως μαρτυρούν όσα συνέβησαν στα Τίρανα τις περασμένες μέρες – χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα δύσκολα ζητήματα, όπως η εξεύρεση λύση επί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ή επί θεμάτων της ελληνικής μειονότητας μπορούν «να κρυφθούν κάτω από το χαλί».

Την Παρασκευή, 18 Ιουνίου, εγκαινιάστηκε το «Ελληνικό Πάρκο» στην περιοχή της Λίμνης Φάρκα, στα περίχωρα της αλβανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και καλαίσθητο χώρο αναψυχής, έκτασης έξι στρεμμάτων, στον οποίο υπάρχει δυνατότητα άθλησης και διεξαγωγής πολιτιστικών δρώμενων. Αρωγοί του εγχειρήματος ήταν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, ενώ φορείς υλοποίησης του έργου ήταν η ελληνική Πρεσβεία στη γειτονική χώρα και ο δήμος Τιράνων. Εξάλλου, τα εγκαίνια του πάρκου πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι Τιράνων και Αθήνας, Εριόν Βελίαϊ και Κώστας Μπακογιάννης αντιστοίχως, αλλά και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Σοφία Φιλιππίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Βελίαϊ εκείνο που συνδέει τις δύο χώρες «δεν είναι απλώς το μεσογειακό πνεύμα και η ιστορία, αλλά και οι σχέσεις μας. Η Ελλάδα είναι από εκείνες τις φίλες χώρες που μας στήριξε ανεπιφύλακτα, σε όλη την πορεία μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Την αξιοσημείωτη αυτή χειρονομία για τη δημιουργία του πάρκου, την εκλαμβάνουμε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης».

Η κατασκευή του πάρκου συμπίπτει με τρεις ημερομηνίες ορόσημο: Δύο για την Ελλάδα και μια για τις διμερείς σχέσεις. Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 50 χρόνια από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας – Τιράνων και 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τα Τίρανα το ευρωπαϊκό «χαρτί» είναι σημαντικό, καθώς η χώρα προσδοκά την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα είναι συμπαραστάτης, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Αρμόδιες πηγές σημείωσαν στο «Βήμα» ότι το περασμένο τριήμερο «έφερε Ελλάδα και Αλβανία πιο κοντά».

«Τιράναθλον»

Επιπλέον, χθες, Κυριακή 20 Ιουνίου, διεξήχθη το πρώτο «Τιράναθλον». Η αφετηρία και ο τερματισμός της αθλητικής διαδικασίας που περιείχε κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο, έλαβαν χώρα στο «Ελληνικό Πάρκο». Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καθιερωθεί ο θεσμός του «Τιράναθλον» και να εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου μαζί με το πάρκο. Το ελληνικό τριήμερο στα Τίρανα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την διεξαγωγή ελληνικής βραδιάς στην αλβανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Τρίτη η Ελλάδα δώρισε 20.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca στη γειτονική χώρα.