Στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας έπειτα από εντολή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως αποκάλυψε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Σωματείο των εργαζόμενων της ΕΑΒ, τους εξήγησε τα δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι κάθε μέρα που περνά με κλειστή την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία την καθιστά υπερζημιογόνα.

«Αν αποχωρήσει η Lockheed Martin τίθεται θέμα ύπαρξης της εταιρείας», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό, συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κρίσιμες για την επιβίωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, κινδυνεύουν να χαθούν επειδή κάποιοι συνδικαλιστές της εταιρείας δεν επιτρέπουν να εργαστούν 15 ειδικευμένοι τεχνικοί που έχουν προσληφθεί προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι κανονικές προσλήψεις προσωπικού,

«Αυτό έχει κρατήσει κάποιες μέρες. Το χειρότερο είναι ότι έχτισαν την πύλη του εργοστασίου για να εμποδίσουν αυτούς τους εργολάβους να μπουν μέσα,  προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου. Η Lockheed Martin μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παίζει αυτό το παιχνίδι, να χάνει παραγγελίες στο εξωτερικό επειδή η ΕΑΒ δεν μπορεί να ρυθμίσει την παραγωγικότητά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εχθές, ο κύριος Σταϊκούρας και εγώ – είμαστε οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί της ΕΑΒ- δώσαμε εντολή στη διοίκηση και προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, στο δικαστήριο της Θήβας. Αναμένουμε ίσως σήμερα ή αύριο την απόφασή του. Αλλά είχα και μία τηλεφωνική επικοινωνία με το σωματείο στο οποίο εξήγησα τα δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι πάρα πολύ απλά.

Η ΕΑΒ σήμερα κοστίζει στον ελληνικό λαό περίπου 30 εκατομμύρια το χρόνο, χρήματα που βάζει από τον κρατικό προϋπολογισμό το κράτος για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Καίτοι η ΕΑΒ θα μπορούσε να έχει πάρα πολλούς πελάτες και να είναι κερδοφόρα.

Η πιθανότητα αποχώρησης της Lockheed Martin  από την ΕΑΒ καθιστά τη λειτουργία της όχι ζημιογόνα αλλά υπερζημιογόνα, δηλαδή σε σημείο τραγικό. Άρα, όπως σωστά γράφει η «Καθημερινή», εάν αποχωρήσει η Lockheed Martin τίθεται σοβαρό ζήτημα ύπαρξης αυτής της εταιρείας, γιατί δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει 50, 80, 100 εκατομμύρια το χρόνο.

Άρα, λοιπόν, τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Εγώ εξήγησα σε όλους τους εργαζομένους της ΕΑΒ και το λέω και από εδώ, είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά και ενήλικες άνθρωποι.

Η εταιρεία Lockheed Martin μας προειδοποίησε με επιστολή. Φαντάζομαι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει άμεσα για το παράνομο αυτής της πρακτικής. Το είχε κάνει και πέρσι, γι’ αυτό λέω “φαντάζομαι”, είχε βγάλει παρόμοια απόφαση σε ανάλογο περιστατικό.

Δεν έχει να κάνει με τη δουλειά των ίδιων των εργατών στην ΕΑΒ. Οι εργάτες στην ΕΑΒ είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν κινδυνεύουν από τον εργολάβο. Αλλά είναι και ένα ιδεολογικό ζήτημα. Οι συνδικαλιστές δεν θέλουν να μπει εργολάβος διότι θεωρούν την παρουσία του ιδιώτου παραβίαση των ιερών αγελάδων του συνδικαλισμού.

Εμείς καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα αυτό το οποίο συμβαίνει στην πύλη του εργοστασίου και να μπορεί να λειτουργήσει με τους εργολάβους φυσικά κανονικά το εργοστάσιο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.