Σε επίτιμη δημότη Κέρκυρας ανακηρύχθηκε, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην πρόεδρο απενεμήθει από τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη  Υδραίου, το μετάλλιο της Κερκυραϊκής Αξιοσύνης.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή, η παρουσία σας στον εορτασμό της 157ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με τον εθνικό κορμό. Είναι ευτυχής η συγκυρία της χρονικής σύμπτωσης της τελετής ανακήρυξής σας με την σημερινή επετειακή ημέρα, η οποία έχει για εμάς ιδιαίτερο συμβολισμό και ξεχωριστή αξία. Στον Δήμο μας, υπεγράφη η Συνθήκη της Ενώσεως και μάλιστα κοσμεί το Ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα προσωπικά να στέκομαι σε αυτό εδώ το βήμα απέναντί σας, ως δήμαρχος των Κερκυραίων και Διαποντίων νήσων.

»Στο πρόσωπό σας, καταθέτουμε το σεβασμό μας στο θεσμό της Δημοκρατίας, που με σθένος και σύνεση υπηρετείτε, προσηλωμένη στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών, υπηρετώντας τον Ελληνικό λαό.

»Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων σας τιμά σήμερα ως την πρώτη Ελληνίδα που κοσμεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας. Με τη σημερινή ανακήρυξή σας, αναγνωρίζουμε την τιμή που επιφυλάξατε στην Κέρκυρα με την πρόσφατη επίσκεψή σας στα Διαπόντια νησιά μας και την παρουσία σας στον σημερινό λαμπρό εορτασμό της Επετείου μας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη, την συνείδηση εκ μέρους σας, του ύψιστου πολιτειακού χρέους άσβεστης μνήμης της ιστορίας μας.

»Η στάση σας, μας γεμίζει με σιγουριά ότι έχετε τα μάτια σας στραμμένα στην Κέρκυρα και τα ακριτικά νησιά μας. Είναι πραγματικά η κατάλληλη ημέρα για να σας ανταποδώσουμε τα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης που η ίδια έχετε εμπράκτως εκδηλώσει για τον τόπο μας. Είναι σημαντικό για μας που η ανώτερη Αρχή της χώρας υπερασπίζεται με τον προσήκοντα τρόπο την εθνική μας αξιοπρέπεια. Με τη σημερινή διάκριση, εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή σας στο θεσμό της δημοκρατίας, στην απονομή της δικαιοσύνης και στο δημόσιο βίο.

»Σας ευχαριστούμε για την συνδρομή σας στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Κέρκυρας αποδεχόμενη την πρότασή να γίνετε επίτιμη δημότης του Δήμου μας. Ελπίζουμε ότι κι εσείς νιώθετε υπερήφανη ως δημότης ενός Δήμου και μιας πόλης που φέρει σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Σε ένα τόπο με έντονο πολιτισμικό αποτύπωμα όπου διαχρονικά συναντώνται και δοκιμάζονται ιδέες, ρεύματα, άνθρωποι και πολιτισμοί.

»Σε μια πόλη, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, που υπάρχουν παντού τεκμήρια υλικού και άυλου πολιτισμού. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι θα συνεχίσετε να βρίσκεστε στο πλευρό του Κερκυραϊκού λαού και του τόπου μας, σας εύχομαι καρποφόρα και επιτυχημένη θητεία και ευόδωση των στόχων σας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή της , κατά τη διάρκεια της τελετής επιτιμοποίησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές του νησιού, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συγκαταλέγομαι από σήμερα στους πολίτες της Κέρκυρας, αυτού του μαγικού τόπου όπου «ακόμα ζουν οι Φαίακες του Ομήρου και σμίγ’ η Ανατολή μ’ ένα φιλί τη Δύση», όπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς», είπε μεταξύ άλλων στην αποφώνιση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου ανακηρύχθηκε από τη δήμαρχο Μερόπη Υδραίου, Επίτιμη Δημότης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπoντίων Νήσων.

Συγκεκριμένα η κυρία Σακελλαροπούλου, απαντώντας στην προσφώνηση της δημάρχου Μερόπης Υδραίου είπε τα εξής:

«Κυρία Δήμαρχε, είναι μεγάλη τιμή για μένα να συγκαταλέγομαι από σήμερα στους πολίτες της Κέρκυρας, αυτού του μαγικού τόπου όπου «ακόμα ζουν οι Φαίακες του Ομήρου και σμίγ’ η Ανατολή μ’ ένα φιλί τη Δύση», όπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς. Όσες φορές την επισκέφθηκα στο παρελθόν ένιωσα αυτόν τον γοητευτικό μετεωρισμό που περιέγραψε τόσο ωραία ένας μεγάλος λάτρης του νησιού σας, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, αυτό το πλούσιο «ανάμεσα» που είναι η Κέρκυρα: μια πολιτεία δυτική, και γύρω της μια φύση η οποία, με τα λόγια του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, είναι «ήδη Ανατολή, χωρίς το ολόζεστο πάθος της χαμηλής μεσόγειας θάλασσας, αλλά με ελαφράδα και ευγένεια».

»Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τη μακρά ιστορία, τον πολιτισμό, τη σπουδαία μουσική παράδοση, το κάλλος της αρχοντικής Κέρκυρας και τη «γυμνασμένη ευαισθησία και πνευματικότητα» των ανθρώπων της. Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το δημοκρατικό ήθος του τόπου, τον ενθουσιασμό με τον οποίο η Κέρκυρα και όλο το Ιόνιο ενστερνίστηκαν τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, συνδέοντας την κοινωνική με την εθνική απελευθέρωση και προσβλέποντας σε μια δημοκρατική πολιτεία, όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά σε όλη την Ελλάδα.

»Στην εποχή που διαμορφωνόταν ο νέος ελληνικός κόσμος, το Ιόνιο ενεπλάκη ουσιαστικά με τη μοίρα των υπόλοιπων Ελλήνων καθώς είχε μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο δοκιμής των νέων πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών και σε βασικό δίαυλο μεταφοράς τους. Ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος έχει επισημάνει πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ιδέες του διαφωτισμού και η Γαλλική Επανάσταση σε όλο το Ιόνιο: έθεσαν σε κίνηση νέες δυνάμεις και, στη συνείδηση των Ελλήνων και σε καθαυτό πολιτικό επίπεδο, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις «για τη μετατροπή της βενετικής στασιμότητας σε δυναμική αντι-οθωμανική διαδικασία». Από τα τέλη του 18ου αιώνα, τα νησιά του Ιονίου έγιναν πυρήνας και υπόδειγμα της ιδεατής ελληνικής πατρίδας. «Τα νησιά μας είναι κράτος ζηλευτό», έγραψε ο Αντώνιος Μαρτελάος στις αρχές του 19ου αιώνα.»Αλλά η πατρίδα όλη η άλλη είναι δούλη. Έχω όμως την ελπίδα να ιδώ, πριν να πεθάνω, μέγα κράτος την Ελλάδα και σαν πρώτα ξακουσμένο».

»Πολλές, ωστόσο, ήταν οι περιπέτειες των Επτανήσων, ώσπου να κατορθωθεί η ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό, στις 21 Μαΐου του 1864. Βενετσιάνικη επικυριαρχία, γαλλική κατοχή, ρωσοτουρκική κατάκτηση, νέα γαλλική κατοχή υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη αυτή τη φορά, «αγγλική προστασία» με τον Τόμας Μέιτλαντ ως Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων, εξεγέρσεις των ριζοσπαστών που επιζητούσαν την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διωγμοί, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες. Όταν ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα παραλάβει επίσημα τα Επτάνησα από τον Άγγλο αρμοστή Έρικ Στορξ και η γαλανόλευκη θα κυματίσει στο φρούριο της Κέρκυρας, θα μπει ένα τέλος σε πολιτικές και κοινωνικές δοκιμασίες ενός περίπου αιώνα.

»Σήμερα η Κέρκυρα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της Ελλάδας μας, ένα από τα ωραιότερα νησιά μας, τόπος που έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες, από τον Ιωάννη Καποδίστρια ως τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, από τον Αιμίλιο Προσαλέντη και τον Λυκούργο Κογεβίνα ως τον Αχιλλέα Απέργη, από τον Νικόλαο Μάντζαρο και τον Σπυρίδωνα Σαμάρα ως τους πολλούς σπουδαίους σύγχρονους μουσικούς που συνεχίζουν την πλούσια μουσική παράδοση του νησιού. Ιδανικός τόπος τουριστικού προορισμού, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και σπάνιο φυσικό περιβάλλον, η Κέρκυρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, στη νέα επιχειρηματικότητα, στην ανάδειξη του υγιούς, καινοτόμου και εμπνευσμένου επιχειρηματικού γίγνεσθαι και στην ενθάρρυνση του ποιοτικού επιχειρείν. Χαίρομαι για την προβλεπόμενη αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων και μνημείων, για την ανάπλαση περιοχών ιστορικής σημασίας και φυσικού πλούτου, για τη δημιουργία νέων υποδομών στην παιδεία και τον αθλητισμό. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το υπό ωρίμανση έργο για την ανάπτυξη ενός Πολυχώρου Επιχειρηματικότητας στα πρότυπα της Τεχνόπολης στο Γκάζι της Αθήνας. Η δυναμική εμπορική δραστηριότητα, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι τα ισχυρά πλεονεκτήματα με τα οποία η Κέρκυρα, και τα Επτάνησα εν γένει, εισέρχονται στην γεμάτη προκλήσεις εποχή που θα ανατείλει την επαύριο της πανδημίας.

»Αγαπητοί μου συμπολίτες, από σήμερα λογίζομαι κι εγώ δημότης της Κέρκυρας. Η πρωτοβουλία σας είναι ιδιαίτερα τιμητική για μένα, αφού με κατέστησε συμβολικά συμπατριώτισσα του άξιου τέκνου του νησιού, του εμπνευσμένου πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και ταυτόχρονα μέλος της εξωστρεφούς, προοδευτικής, ανοικτής κοινωνίας του νησιού σας. Μιας κοινωνίας από την οποία αναδύθηκε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η δισεγγονή του Γεωργίου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη, Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια. Μια γυναίκα χειραφετημένη, δραστήρια, με βαθιά καλλιέργεια και πολυσχιδή κοινωνική δράση, στην οποία μάλιστα οφείλεται το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, αποκλειστικά αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του «πατέρα του έθνους», όπως αποκαλούσε τον Καποδίστρια ο Παλαμάς. Χαίρομαι που πατώ τα χώματα του τόπου σας, χαίρομαι βαθιά που από σήμερα είμαι μια από σας».

»Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο νησί ήταν o υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές του νησιού, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου.

»Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων η Πρόεδρος απόλαυσε το καφέ της στην Πλατεία Σπιανάδα, γνωστή σε όλους Πλατεία Λιστόν, όπου χαιρέτησε το κόσμο που την υποδέχθηκε, από χθες, με ιδιαίτερη θερμότητα στο νησί, ενώ πολλά ήταν τα παιδιά που ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί της.

»Η διήμερη επίσκεψη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο νησί των Φαιάκων θα ολοκληρωθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα, μετά το γεύμα που παραθέτει αυτή την ώρα η δήμαρχος προς τιμήν της».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ