Μια διαφορετική Επιτροπή για τη βιομηχανία

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο και να δώσει βάρος στη βιομηχανική παραγωγή, ώστε να οχυρώσει την οικονομία της.

Η είδηση της εβδομάδας ήταν ότι συνεδρίασε για πρώτη φορά η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας. Ενας φορέας που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2020 και αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των πανελλαδικών ενώσεων της μεταποίησης. Βεβαίως η λέξη και μόνο «Επιτροπή» παραπέμπει σε πρακτικές κωλυσιεργίας, αναβλητικότητας και μηδενικού έργου. Οι προσδοκίες όμως για τη συγκεκριμένη Επιτροπή είναι μεγάλες, εν όψει μάλιστα και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στη χώρα.

Η συμμετοχή έξι υπουργών (Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα. Με την Επιτροπή θα συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου, θα την ενημερώνουν για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεών τους και θα παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία. Στόχος να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις ώστε να «νικηθεί» το γραφειοκρατικό τέρας.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο και να δώσει βάρος στη βιομηχανική παραγωγή, ώστε να οχυρώσει την οικονομία της. Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές στον διεθνή στίβο και ζητούν παρεμβάσεις-κλειδιά όπως το θέμα των ημερών που αφορά την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Οι βιομήχανοι είναι αυτοί που επιθυμούν, για παράδειγμα, να δουλεύουν περισσότερες ώρες οι εργαζόμενοι όταν υπάρχει αύξηση παραγγελιών και να δουλεύουν λιγότερο -ώστε να μην παραβιάζεται το οκτάωρο – όταν οι παραγγελίες είναι μειωμένες.

Ενα θέμα που θα απασχολήσει άμεσα την Επιτροπή είναι και η αύξηση έως και 40% στα τιμολόγια ρεύματος που ζητεί η ΔΕΗ από τους βιομηχανικούς πελάτες της και έχει οδηγήσει τους τελευταίους στα… κάγκελα. Το ζητούμενο είναι η Επιτροπή και οι εργοδοτικοί φορείς να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε να ικανοποιηθούν ως έναν βαθμό τα αιτήματα των επιχειρήσεων αλλά συγχρόνως οι εργοδότες να δεσμευθούν για περισσότερες προσλήψεις, υψηλότερες απολαβές και ακόμα καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk