Υπήρξε σύγκρουση και μάλιστα σφοδρή σύγκρουση σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Κάτι σαν… «διπλωματικό θερμό επεισόδιο». Και εξηγούμαι: Στις κοινές δηλώσεις τους, ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον κ. Τσαβούσογλου του έθεσε ευθαρσώς και με απόλυτη σαφήνεια, επικαλούμενος αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Θαλασσών τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Απάντησε στην πρόκληση για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να απέχουν από προκλητικές δηλώσεις. Θυμωμένος απάντησε ο Τσαβούσογλου: «Εγώ δεν έκανα προκλητικές δηλώσεις» είπε και επιχείρησε να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και του εθνικού εναέριου χώρου. Ήταν σαφές ότι ο κ. Δένδιας με τις ξεκάθαρες δηλώσεις του τον αιφνιδίασε. Οσο για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που έχει γίνει εμμονή για την τουρκική ηγεσία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι απέναντι από τα νησιά αυτά υπάρχουν τουρκικά αποβατικά σκάφη. Τι περιμένατε, του είπε κάποια στιγμή, να κάνω ότι δεν έγινε τίποτα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

***
Κάνατε 400 υπερπτήσεις, φίλε Μεβλούτ

Ο Έλληνας υπουργός ήταν καλά προετοιμασμένος: «Έχετε κάνει 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, φίλε Μεβλούτ», του είπε για να επαναλάβει «400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος για να μην αναφέρω πόσες πάνω από τη θάλασσα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιτρέπει τέτοιες πτήσεις». Μέσα στο Παλάτι αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Πόλη, στην Κωνσταντινούπολη (όπως ευθέως την αποκάλεσε) και στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έκανε λόγο για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και την αποκαλεί Νότια Κύπρο), στην Αγιά Σοφιά που ο Ερντογάν την μετέτρεψε σε τζαμί. Αναφέρθηκε στην «απειλή πολέμου» που έθεσε η Τουρκία για την επέκταση των χωρικών υδάτων που έχει κάθε δικαίωμα η Ελλάδα σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου των Θαλασσών.

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε εκ νέου το λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε». Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

***
Επικοινωνία Δένδια- Μητσοτάκη

Να σημειώσω εδώ ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (παρουσία του κ Τσαβούσογλου), ο κ. Δένδιας βγαίνει από την αίθουσα για να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

***
Μαύρο ρεκόρ στους θανάτους

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων (104) από την αρχή του 2021 κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, ενώ στα ύψη παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ με 819 διασωληνωμένους. Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, η συγκριτική άνοδός τους σε σχέση με αυτά της προηγούμενης Πέμπτης (3.228) αποδίδεται στο γεγονός ότι τα self- test κινητοποιούν περισσότερους ελέγχους διάγνωσης ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

***
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η επιστολική ψήφος

Θέμα δυσλειτουργίας της Βουλής άνοιξε ξαφνικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ηγεσία του, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση» του Κοινοβουλίου και «νόθευση» των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, εγκαινίασε ήδη στάση αποχής των βουλευτών του από τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι δίδεται, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, στους βουλευτές η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές τις ψηφοφορίες με επιστολική ψήφο. Ήταν το θέμα για το οποίο, όπως ενθυμείστε που ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο κ. Τασούλας, πάντως, σε παρέμβασή του με αφορμή αυτή την εξέλιξη, όχι απλώς απέρριψε την περί «νόθευσης» επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπογράμμισε πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρισμός πως η επιστολική ψήφος είναι διαδικασία που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

***

Μεγάλη η χάρη σας κύριε Πολάκη

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όταν γινόταν η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων με προεδρεύοντα τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο. Σε αυτή ακριβώς τη συνεδρίαση έγινε απόπειρα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «παραβίασης» των υγειονομικών κανόνων. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε έναν βουλευτή παραπάνω. Και ξέρετε ποιος ήταν ο «παραπάνω»; Σωστά μαντέψατε ήταν ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εισέβαλε στην αίθουσα της Γερουσίας με διάθεση να προκαλέσει διακοπές στην ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Και συνέβη το εξής παράδοξο για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι παρόντος του Πολάκη οι υπόλοιποι βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ)… υποχωρούν. Ο προεδρεύων ζητούσε επιμόνως από τον κ. Πολάκη, να μην διακόπτει και να αποχωρήσει από την αίθουσα: «Δεν έχετε θέση στην αίθουσα, μόνον δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα», του λέει και τον παρακαλεί να αποχωρήσει.

Ο κ. Πολάκης όμως δεν αποχωρούσε και όπως διαβάζω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Χαρακόπουλος του επαναλαμβάνει πως πρέπει να αποχωρήσει άμεσα, ότι δεν έχει θέση μέσα στην αίθουσα, διότι βρίσκονται τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα (αντί δύο) και ότι παραβιάζονται οι κανόνες του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τίποτα όμως ο Πολάκης. Και πάλι ο (προεδρεύων) κ. Χαρακόπουλος τον παρακαλεί να αποχωρήσει λέγοντάς του μάλιστα πως είναι γιατρός και ξέρει τους όρους καλύτερα από τον καθένα. Επιπλέον κάνει παρατήρηση στον κ. Πολάκη ότι κατεβάζει την μάσκα όταν ομιλεί ενώ ως γιατρός που είναι, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν γίνεται.

Ο κ. Πολάκης όμως παραμένει στην αίθουσα και τότε ο προεδρεύων απευθύνεται στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην υπουργό Γ. Κατρούγκαλο παρακαλώντας τον να παρακαλέσει τον κ. Πολάκη να αποχωρήσει από την αίθουσα. Και τότε συνέβη άλλο απρόοπτο. Αντί να αποχωρήσει ο κ. Πολάκης αποχωρεί ο…. κ. Κατρούγκαλος. Παρά το γεγονός ότι είναι… εισηγητής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε τελικά χωρίς εισηγητή με τον κ. Χαρακόπουλο να λέει «μεγάλη η χάρη σας κύριε Πολάκη».

***

Το White House ήταν το… Μαξίμου

Να διευκρινίσει ποιο είναι το White House κλήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των βουλευτών ο Κυριάκος Τόμπρας κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή για το Νίκο Παππά αναφορικά με την υπόθεση Καλογρίτσα και το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών o Κυριάκος Τόμπρας. Υπενθυμίζω ότι ο Κυριάκος Τόμπρας που ήταν ο πρώτος μάρτυρας και είχε ρόλο μεσάζοντα στην υπόθεση αυτή για τη δημιουργία ενός «syriza channel» φέρεται να είπε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ότι «το White House ότι είναι το Μαξίμου (επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ). Υπενθυμίζω επίσης ότι «white house» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία και σχετίζονται με την μεταφορά των χρημάτων.

***
Οι εθελοντές γιατροί

Συνάντησα τυχαίως γιατρό, προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, φίλο της στήλης, στον δρόμο. Και δεν έχασα την ευκαιρία και τον ρώτησα: «Τι γίνεται στα νοσοκομεία, εσύ που είσαι εκεί μέσα;» ήταν το πρώτο μας ερώτημα. Ήθελαν να μάθω και πώς τα βλέπει ένας γιατρός προερχόμενος από τη Κεντροαριστερά: Όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Τίποτε το καινούριο δηλαδή. Αναρωτήθηκα όμως, «μα, καλά, οι εθελοντές που ήρθαν δεν βοηθούν;». Η απάντησή του εξέπληξε. «Ποιοι εθελοντές; Με το που πατούν το πόδι τους στο νοσοκομείο, κάποιοι μόνιμοι τους αρχίζουν στο… μπούλινγκ και μετά από δυο-τρεις μέρες δεν αντέχουν και τοποθετούνται σε άλλο πόστο, π.χ. σε εμβολιαστικά κέντρα». Μα γιατί να το κάνουν αυτό, αφού συνέχεια καλούν σε βοήθεια, ξαναρώτησα. Η απάντησή του ήταν πάλι αναπάντεχη: «Από τη μία πλευρά είναι οι συνδικαλιστές που πιέζουν για μόνιμες προσλήψεις και ασκούν πίεση εν μέσω της πανδημίας για να αναδείξουν τις ελλείψεις στο ΕΣΥ. Και οι εθελοντές τούς χαλάνε τη δουλειά. Από την άλλη, υπάρχει και ψυχολογικό θέμα με κάποιους. Σκέπτονται γιατί ο καινούργιος να παίρνει πιο πολλά από μόνιμους γιατρούς»; Αυτά μου είπε ο γιατρός και σας τα μετέφερα ως έχουν και αμαρτίαν ουκ έχω. Για το καλό όλων μας όμως εύχομαι, να μην ισχύουν.

***

Το εμβόλιο είναι πράξη χριστιανικής αγάπης

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, έπειτα από ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει του Πάσχα, «Το εμβόλιο» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δήλωση του ενόψει του Πάσχα, «μας προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της κανονικότητας της ζωής μας και την ανθρώπινη αγκαλιά που τόσο πολύ μας έχει λείψει. Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλύτερων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας» για να συμπληρώσει: «Εμείς οι κληρικοί, πρέπει πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να φροντίσουμε να αντιληφθούν όλοι και όλες ότι η διδασκαλία του Ευαγγελίου παραποιείται και χαλκεύεται από όσους, αφελώς ή ιδιοτελώς, επιχειρούν, με τερατολογίες, μυθεύματα και θεωρίες συνωμοσίας, να παραπλανήσουν και να εκφοβίσουν συνανθρώπους μας».

***
Οταν η Πολιτεία δείχνει αλληλεγγύη

Εξυπακούεται ότι κανένα ποσό, καμία υλική βοήθεια δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της ανθρώπινης απώλειας. Ηθικά και συναισθηματικά όμως, είναι σημαντικό οι συγγενείς των θυμάτων από φυσικές καταστροφές, να νιώθουν την πολιτεία κοντά τους. Να ξέρουν ότι η φωνή τους ακούγεται. Έτσι, όπως έμαθα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προχώρησε στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ, σε κάθε μία από τις οικογένειες των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων τον Αύγουστο του 2020 στην Εύβοια, τον Σεπτέμβριο στην Καρδίτσα αλλά και των δύο παιδιών, του Άρη και της Κλαίρης , που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο όταν καταπλακώθηκαν από ερειπωμένο κτίριο τον Οκτώβριο στη Σάμο.